Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Iránnak négy atombombához elegendő dúsított uránja van

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. február 3. 17:20

Iránnak négy atombomba előállításához elegendő dúsított uránja van – jelentette ki február 2-án, csütörtökön az izraeli katonai hírszerzés főnöke.

Aviv Kohavi vezérőrnagy egy stratégiai kérdésekről tartott találkozón elmondta, hogy a hírszerzés tudomása szerint Irán több mint négy tonna 3,5 százalékosra dúsított és csaknem 100 kiló 20 százalékos dúsítottságú urániumot halmozott fel. A nukleáris bomba előállításához 90 százalékosra dúsított urániumra van szükség, de ahhoz könnyebben el lehet jutni a 20 százalékosra dúsított urántól, mint elérni a 20 százalékot.

„Attól a pillanattól kezdve, hogy (Ali) Hamenei (ajatolláh, Irán legfőbb vallási vezetője) utasítást ad az első nukleáris fegyver előállításának felgyorsítására, becsléseink szerint körülbelül egy év alatt elvégzik a feladatot" – fogalmazott Kohavi.

Szakértők szerint ahhoz, hogy a robbanószer után valaki nukleáris robbanófejjel ellátott rakétát állítson elő, még további egy-két év szükséges.

Irán határozottan tagadja, hogy nukleáris programja katonai célú lenne, fegyver előállítására irányulna. Teherán állítja, hogy a 20 százalékosra dúsított uránt üzemanyagnak szánja egy kutatóreaktorhoz, amelyben rákbetegek kezeléséhez szükséges izotópokat akar előállítani. Nyugati szakértők kételkednek abban, hogy Iránnak megvan ehhez a képessége.

Címkékrakéta