Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Iris-T rakétákat kapnak a svéd Gripenek

Szöveg: JETfly |  2009. november 16. 14:00

A svéd katonai beszerzési hivatal (FMV) leszállította a Robot 98 vagy más néven Iris-T-ként ismert infravörös irányítású levegő-levegő rakétákat a svéd fegyveres erők számára. Ez az új rakéta fogja felváltani a jelenleg használt Robot 74 levegő-levegő rakétát a Gripenek fegyverzetében.

Az Iris-T közeli célok ellen lett kifejlesztve, éppen ezért növeli a Gripen közelharc-kapacitását és tökéletesen kiegészíti az Amraam és a Meteor rakétákat, amelyeket elsődlegesen nagy távolságú, látóhatáron túli légicélok megsemmisítésére terveztek. Az Iris-T hat ország, Németország, Olaszország, Görögország, Spanyolország, Norvégia és Svédország közötti sikeres nemzetközi projekt terméke.

Habár a rakétát közeli célok ellen tervezték, mégis alkalmazható távolabbi légicélok leküzdésére is.

Összehasonlítva a régebbi fejlesztésű Robot 74 rakétával, jóval nagyobb távolságra lévő célok megsemmisítésére alkalmas.A rendelés éles és gyakorlórakétákat is tartalmaz, továbbá földi ellenőrző berendezéseket és szerszám készleteket. A rakéta előregyártott egységekből, modulokból áll, éppen ezért nem jelent nehéz feladatot a rakéta szoftverjének további fejlesztése.

Az Iris-T rakétát úgy fejlesztették ki, hogy tökéletesen együttműködjön a pilóta sisakcélzójával, a hőpelengátorral, a radarral és egyéb rendszerekkel. Megfelelő rendszerek megléte esetén az Iris-T akár a repülőgép mögött elhelyezkedő célok leküzdésére is alkalmas.

A rakéta súlya, hossza, felfüggesztési csomópontjai és elektromos csatlakozása alapvetően megegyezik a Robot 74 rakétával, ami azt eredményezi, hogy semmilyen átalakítási munkára nincs szükség a hadrendbe állításhoz.

Tervek szerint az Iris-T az EF2000 Typhoonon, az F-16 Fighting Falconon, a Jas-39 Gripenen, a Tornadon, az F-18 Horneten, az F-4 Phantom II-n és a Norvégiának készülő F-35 Lightning II Joint Strike Fighteren egyaránt rendszeresíteni fogják.

A rakéták leszállításának befejezése a svéd hadsereg számára 2010-ben esedékes.