Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

IRIS-T-t indítottak a Gripenről

Szöveg: JETfly |  2008. január 26. 9:45

A SAAB negyedik generációs vadászrepülőgépe, a Gripen sikeresen indította fedélzetéről az első infravörös irányítású IRIS-T levegő-levegő rakétát.

Ez fontos mérföldkő az IRIS-T integrálásában a Gripen vadászrepülőgépekhez. Ezt a típusú rakétát már indították JAS-39 típusú repülőgépről tavaly novemberben, de akkor nem irányították a fegyvert. Most volt az első alkalom, hogy célkereső fejjel ellátott rakétát indítottak a repülőgép fedélzetéről.

Az IRIS-T rakéta nagyban növeli a Gripen közelharc-kapacitását, és nemzetközi műveletekben is jelentős tényező lehet. A rakétát közellégiharc-feladatokra fejlesztették ki. Ezek a rakéták alkalmasak arra, hogy a modern Cobra sisakcélzó rendszerrel együttműködve félelmetes fegyverré tegyék a JAS-39-et.

Az IRIS-T rakétákat egy európai együttműködési projekt keretében fejlesztik és gyártják. Ezen együttműködésnek hat ország tagja: Svédország, Németország, Görögország, Olaszország, Norvégia és Spanyolország. Az ipari konzorciumot a német Diehl BGT Defence vezeti, a munkákban rész vesz a SAAB Bofors Dynamics és a Signal Processing Unit is.
Az IRIS-T rakétát elsősorban a Gripen, Eurofighter, F-16, F-18 és Tornado repülőgépekhez fejlesztették ki.

A SAAB elsődleges feladata, hogy sikeresen integrálja az IRIS-T rakétát a Gripen vadászrepülőgépekhez. Ezt a szerződést az FMV, a svéd katonai beszerzési hivatal 2005-ben írta alá. Az első repülőgépes indítási teszteket 2007 júniusában hajtották végre, amikor nem irányított tüzeléssel tesztelték a rendszert. Ez a legújabb sikeres teszt egy újabb lépés volt az integrációs programban, amely során még több hasonló kísérleti indítást hajtanak végre ebben az évben.