Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Moszkva felmondta a szerződést

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. január 26. 9:34

Az orosz állami duma, a parlament alsóháza pénteken felmondta a rakétatámadások előrejelzését és a kozmikus térség ellenőrzését szolgáló rendszerekről Ukrajnával kötött megállapodást, egyben ratifikált egy Ukrajnában lévő rakétakomplexum használatára vonatkozó szerződést.

A radarállomásokról 1997-ben született megállapodás értelmében Oroszország mindeddig használta a Szevasztopolban és Munkácson lévő volt szovjet radarállomásokat. A felmondással kapcsolatban Nyikolaj Pankov, a védelmi miniszter helyettese nem titkolta, hogy a döntésnek politikai okai is vannak: “Ez a válaszunk az ukrán vezetés lépéseire", egyebek között arra, hogy Ukrajna be akar lépni a NATO-ba – mondta.

Emellett indokként felhozta, hogy az állomások műszaki élettartama 2005-ben lejárt, s nem célszerű korszerűsítésükre jelentős összegeket költeni. Emellett a radarállomások fenntartása ellen szól Pankov szerint az is, hogy Ukrajna tulajdonában vannak és ukrán a személyzet is, vagyis olyan eszközök vannak külföldön, amelyeknek “a nukleáris erők és a védelem stratégiai feladatait kell megoldani".

Oroszország a saját területén – egyebek között a Murmanszkban és Irkutszkban – lévő hasonló eszközöket, illetve a Lehtusziban lévő új radarállomást és a 2009-ben üzembe helyezendő armaviri állomást használja majd.