Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét kihajózott a kínai repülőgép-hordozó

Szöveg: honvedelem.hu / htka.hu |  2011. december 1. 16:02

Mind a kínai állami média, mind pedig a szemfüles civil hírforrások bejelentették, hogy a Kínai Népköztársaság első repülőgép-hordozója, a Shi Lang megkezdte második tengeri útját. Az ex-Varjag november 29-én, kedden, helyi idő szerint 11:30-kor hagyta el Daliant. Ezúttal azonban már nem csak magát a hajót tesztelik, hanem a fedélzetére települt repülőeszközök is végrehajtanak majd pár fel- és leszállást.

1595928059
Az állami televízió szerint J-15 vadászbombázók és helikopterek végezhetnek gyakorló repüléseket a hordozó fedélzetére, ám ezt egyelőre a hadsereg nem erősítette meg.

Yin Zhuo, nyugalmazott ellentengernagy, jelenleg katonai szakértő szerint ez lesz az első eset, hogy repülőgépek szállnak fel a Shi Lang-ról, erre ugyanis a dokkban nem volt lehetőség, az első útja során pedig nem került sor rá. Felhívta rá a figyelmet, hogy kritikus jelentőségű tesztek következnek, ugyanis most először próbálják ki élesben a hajó fékező drótköteleit, amik a repülőgépek lassításáért és megállításáért felelősek. Ugyanez vonatkozik a katapultrendszerre is, ami ugyanezen repülőgépek indításáról gondoskodik, és adott esetben fegyverzettel megrakodva is fel kell tudnia gyorsítani a vadászbombázókat a megfelelő sebességre.

Emellett természetesen számos egyéb teszt is sorra kerül majd, például a repülőgépekkel való kommunikációt, a folyamatos követésüket és irányításukat is ki kell próbálni. Mivel a Kínai Népköztársaság eddig nem rendelkezett repülőgép-hordozóval, ezért valós gyakorlati tapasztalatuk gyakorlatilag nincs. Természetesen szárazföldi körülmények között, illetve „gyakorló" hajókon már megismerkedhettek a technológiával, ám a jelenlegi helyzet mégis egészen más. Ebből fakadóan bizonyos, hogy nem fogják elkapkodni a dolgot, hiszen nem jönne jól egy baleset, ami esetleg emberéletekbe is kerülhet.
Érdekesség, hogy a múlt hét során nyilvánosságra kerültek olyan fotók, melyek tanúsága szerint a Shi Lang fedélzetén egy Z-8 (a francia Super Frelon helyi másolata) helikopter tartózkodott.