Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét lesz Honvéd Vezérkar

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: archív |  2022. december 7. 23:38

Ismét lesz Honvéd Vezérkar - erről 136 igen szavazattal, 46 ellenvoks és 10 tartózkodás mellett döntött az Országgyűlés.

parlament_szavaz

A Honvéd Vezérkar 2019 januárjában szűnt meg, akkor az Összhaderőnemi Parancsnoksággal összeolvadva vált Magyar Honvédség Parancsnokságává. Most azonban annak érdekében, hogy a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség teljes egészében szétváljon egymástól, ismét létrehozza a Ház a Magyar Honvédség működésével kapcsolatos törvények módosításával.

Miután november 1-jével létrejöttek a középirányító haderőnemi parancsnokságok, a Honvéd Vezérkar felső szintű stratégiai irányító szervezet lesz. Strukturális változásokat a jogszabály nem vezet be, a jelenlegi főparancsnoksági felépítés változatlan marad.

A jogszabály tartalmazza a települési és veszélyelhárítási terv szabályait is, és a jövőben kormánydöntéshez lesz kötve a nemzeti eseménykezelő központ működtetése. Emellett a védelmi és biztonsági tevékenységben részt vevő szervezeteknek a jövőben kötelező lesz védelemgazdasági tervet készíteni. Változás még, hogy az alkotmánybírók, valamint az Alkotmánybíróság hivatalának alkalmazottai munkakörük teljesítésével eleget tesznek a polgári védelmi kötelezettségüknek, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat munkatársai pedig igazolványt és jelvényt kapnak.