Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét meggyalázták a honfoglalási emlékművet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 12. 7:00

Alig több mint egy év után ismét meggyalázták a vereckei honfoglalási emlékművet – adta hírül a hétvégén megjelent számában az Ungváron megjelenő Kárpáti Igaz Szó című lap. Az újság beszámolója szerint az esetet a múlt vasárnap fedezte fel egy kárpátaljai magyar idegenvezető, aki egy mosonmagyaróvári turistacsoporttal kereste fel a honfoglalási emlékművet.

Mint a lapnak elmondta, a vandál cselekedet elkövetői gázolajjal öntötték le az emlékművet, és meggyújtották. A lángokban elégtek a koszorúk, az oltárkő egyik oldalán lévő kereszt pedig valósággal szétporladt, s az egész emlékmű alsó részét korom fedte – olvasható a beszámolóban, amely szerint a gyújtogatás előtt az emlékművet valamilyen eszközzel megpróbálták szétverni.

A lap érdeklődésére Magyarország ungvári főkonzulátusán azt közölték, hogy nem rendelkeznek információval a rongálásról, és a helyileg illetékes volóci járási rendőrség vezetője is arról tájékoztatta az újság szerkesztőségét, hogy az ügyben eddig semmilyen bejelentést nem kaptak.

A vereckei honfoglalási emlékművet legutóbb tavaly márciusban gyalázták meg, vélhetően ukrán nacionalisták.