Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét repülhetnek a dél-afrikai Gripenek

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2022. október 3. 15:07

A Saab napokban nyilvánosságra hozott sajtóhíre szerint, megoldódni látszik a dél-afrikai légierő Gripen-flottájának szárnyaszegett sorsa, hiszen új karbantartási és üzemeltetési szerződést kötöttek a felek.

saaf_gripen

A közel 30 millió dolláros szerződés három évre, a 2022-től 2025-ig terjedő időszakra vonatkozik, segítséget nyújtva ezzel a 2021 szeptembere óta földre kényszerült Gripen-flottának. Mindennek előzménye az volt, hogy költségvetési megszorítások miatt nem tudták megújítani az üzemeltetéshez szükséges szerződéseket, ideiglenes megoldásként megkezdődött a gépek kannibalizációja is. Arról nincs bővebb információ, hogy hány Gripent hoznak majd újból repülőképes állapotba, hiszen korábban 12 gépet le is konzerváltak. A legfrissebb hírek szerint egy év kihagyás után, 2022. szeptember 5. óta repülnek újra a dél-afrikai légierő harci repülőgépei.

Az afrikai ország összesen 26 Gripent rendelt meg Svédországtól a kiöregedő Cheetah gépek leváltására, 9 kétüléses D, illetve 17 együléses C változatot. Először a kétüléses flotta vált teljessé, az együléses gépek utolsó négy példánya 2012 szeptemberében érkezett meg Dél-Afrikába. Az első Gripent 2008. április 30-án vehette át a SAAF.

Forrás: jetfly.hu
Címkékhaditechnika