Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét repülőnapon jártak a felderítők

Szöveg: Pallás Lilla hadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2021. október 10. 9:53

Ismét repülőnapon vettek részt az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred katonái. Ezúttal a balkányi repülőtéren tartottak bemutatót a napokban.

IMG_2929.szerk 2 kicsi

A Balkány településen található sportrepülőtéren immár második alkalommal rendeztek repülőnapot, amire a felderítő ezred katonáit is meghívták. A rendezvényt - amelyen mások mellett Farkas Bertalan nyugállományú dandártábornok, az első magyar űrhajós is részt vett - a repülőtér tulajdonosa, Plangár János nyitotta meg.

IMG_2640.szerk 3 kicsi

A repülés szerelmesei nemcsak különféle haditechnikai eszközökkel ismerkedhettek meg, hanem látványos ejtőernyős ugrásokat is láthattak a közvetlen közelükben történő földet éréssel. Négy hatalmas zászló lobogását is megcsodálhatták az érdeklődők a levegőben, hiszen Magyarország, a NATO, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, valamint a felderítő ezred zászlajával négy tapasztalt ugró ért földet.

A felderítő ezred katonái számos szaktechnikai eszközzel érkeztek a rendezvényre. A látogatók kívül-belül megtekinthettek egy BTR-80 típusú páncélozott harcjárművet és egy páncélozott Mercedes katonai terepjárót. Mindezek mellett közelebbről megismerhettek egy pilóta nélküli felderítő repülő eszközt, vagyis katonai drónt és annak kezelő felületét is. Ugyancsak megnézhettek néhány különböző funkciójú távcsövet és egy földi lokátort is.

IMG_3337.szerk kicsi

A katonák mellett különleges bemutatóval kápráztatta el a közönséget Veres Zoltán műrepülő Európa-bajnok, de sárkányrepülős, ultrakönnyű repülős, Bulldog és Movit bemutatók is szerepeltek a programban.

Plangár János elmondta: régi álma vált valóra, amikor megnyitott a balkányi sportrepülőtér. A különféle repülős képzések indításával elsősorban a fiatalokat szeretné megszólítani, de a közeljövőben ejtőernyős szakosztályt is kíván indítani. Fontosnak tartja a honvédséggel való együttműködést, ami nemcsak a szakmai közönség számára jelenthet érdekességet, de a toborzás ügyét is elősegítheti.