Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közel százkilencven túszt szabadítottak ki emberrablók fogságából

2021. október 10. 11:31

A nigériai biztonsági erők száznyolcvanhét túszt szabadítottak ki október 7-én fegyveres bűnbandák fogságából az ország északnyugati Zamfara államának különböző részein tartott razziák során.

A helyi sajtó beszámolói szerint az emberrablók több mint ötven napig tartották fogva a túszokat. A kiszabadultak egyike azt mondta, hogy a fogság alatt tizenheten éhen haltak. Nigéria északi és középső részein az elmúlt két évben elharapódzott a szervezett bűnözés, rendszeresek a tömeges emberrablások, különösen igaz ez a forrongó Zamfara államra. Ehhez folyamodnak többek között a térségben aktív iszlamista terroristák is, akik lányokat és nőket kényszerítenek arra, hogy dzsihadistákkal házasodjanak össze, vagy öngyilkos merényleteket kövessenek el, másokat pedig dolgoztatnak. Más esetekben bűnszervezetek rabolnak el gyerekeket azért, hogy váltságdíjat követeljenek értük.

Szeptember eleje óta katonai művelet folyik Zamfara államban, a hatóságok hetek óta szüneteltetik a távközlést, hogy megzavarják a bűnbandák közti kapcsolattartást. A szomszédos államok - Kaduna, Sokoto és Katsina - attól tartanak, hogy a fegyveres csoportok átteszik a székhelyüket a területükre.

Hírügynökségek helyi lakosokra hivatkozva csütörtökön közölték, hogy fegyveres támadók két nappal korábban tizennyolc embert öltek meg egy zamfarai faluban, továbbá gépkocsikat és boltokat gyújtottak fel.