Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A győri alakulat adott otthont a haditorna verseny megyei döntőjének

Szöveg: Sályi Gergő hadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2021. október 10. 8:29

A Magyar Honvédség és a társadalom kapcsolatának erősítésére, valamint a honvédelmi nevelés, illetve a sport és az egészséges életmód népszerűsítése érdekében idén is megrendezték az Országos Haditorna Verseny Győr-Moson-Sopron megyei döntőjét. A középiskolások számára kiírt megmérettetésnek ezúttal is az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred adott otthont.

20211006-gyor-haditorna (2)

A Honvédelmi Minisztérium által 2013-ban életre hívott országos rendezvénysorozat célja a honvédelem ügyének népszerűsítése a sport eszközeivel, a hozzá szorosan kapcsolódó értékek közvetítése, a fiatalok készségeinek, erkölcsi, akarati tulajdonságainak és fizikai képességeinek fejlesztése, továbbá lehetőség biztosítása a tanulóknak a honvédelemhez kapcsolódó sporttevékenységek kipróbálására, felkészültségük, rátermettségük összemérésére egy színvonalas versenysorozat keretében.

Győr-Moson-Sopron megyében az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 16. Hadkiegészítő és Toborzó Irodája szervezte meg a rendezvényt szoros együttműködésben a légvédelmi egységgel, a Megyei Védelmi Bizottsággal, az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központtal, valamint az MH Egészségügyi Központ Győri Segélyhelyével. A felmenő rendszerű csapatversenyre öt város - Győr, Sopron, Mosonmagyaróvár, Csorna és Mezőörs - hat középiskolájából neveztek a diákok.

20211006-gyor-haditorna (1)

A négytagú csapatok október 5-én érkeztek a Pálffy Miklós laktanyába, ahol Matyi Tibor alezredes köszöntötte őket. Az alakulat parancsnokhelyettese ismertette az ezred rendeltetését és feladatrendszerét, szólt a jelenlegi haditechnikai eszközökről és a közeljövőben várható fejlesztésekről. Mindezek mellett figyelmébe ajánlotta a pályaválasztás elött álló fiataloknak a megújuló Magyar Honvédséget.

A közel félszáz fővel zajló összetett megmérettetés szellemi felkészültséget igénylő honvédelmi totót, pontos célzást megkövetelő gyakorló kézigránát-dobást és légpuska lövészetet, valamint a fizikai erőnlétet előtérbe helyező teherautóabroncs cipelést is magába foglalt. A megyei döntőn a katonai tereptan tárgykörébe tartozó távbecslés, a mindennapok során is hasznosítható elsősegélynyújtás és sebesültszállítás, valamint egy 4x400 méteres fegyveres váltófutás és egy mátrix labirintus futás is a küzdelem része volt a gyakorló lőszerrel történő gépkarabély tárazás mellett.

20211006-gyor-haditorna (7)

A versenyszámokat követően eredményhirdetéssel zárult az esemény. A kiemelkedő helytállásért járó díjakat Széles Sándor, a Győr-Moson Sopron Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, egyben az esemény védnöke, Matyi Tibor alezredes, valamint Fekete Róbert alezredes, a megyei Védelmi Bizottság titkárhelyettese és Orosz László őrnagy, a győri toborzó iroda vezetője adta át a diákoknak. Az első helyezett ezúttal nemcsak tárgyi jutalomba részesült, hanem abban a megtiszteltetésben is, hogy 2022. tavaszán Győr-Moson-Sopron megyét képviselheti a Haditorna országos döntőjén.

A versenyen az alábbi eredmények születtek:

  • 1.: Hunyadi János Technikum 1. számú csapata
  • 2.: Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Szakgimnázium és Szakközépiskola
  • 3.: Hunyadi János Technikum 2. számú csapata
  • Külön díjazott: Deák Anna Flóra (Magyar Műhely Általános Művelődési Központ)