Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét robbanásponton a helyzet Délkelet-Ázsiában

Szöveg: honvedelem.hu / FH |  2008. július 19. 12:47

Több száz katona néz farkasszemet Kambodzsa és Thaiföld határán egy 11. századi templom körül folyó határvita miatt. A negyedik napja tartó patthelyzet alatt először, egymásra is szegezték fegyvereiket a szembenálló felek – mondták szemtanúk és a kambodzsai erők főparancsnoka pénteken.

A feszültség kedden újult ki, amikor Kambodzsa szerint 40 thai katona átlépte a határt. Thaiföld szerint saját területükön sorakoztak fel az egyenruhások. A vitatott területen már 400 thai és 800 kambodzsai katona néz farkasszemet egymással.

Szemtanúk szerint egy 10 perces, nagyon feszült időszak alatt kétszer is egymásra szegezték fegyvereiket a szembenállók csütörtök este.

A templom területére lépett ugyanis 50 kambodzsai katona, hogy az ott élő néhány tucat szerzetes élelmiszertartalékát megvédjék.

A parancsnokok ezután 1 órán át tárgyaltak, és megoldották a problémát – mondta a pagodánál állomásozó kambodzsai erők főparancsnoka. A további feszültség elkerülésére a katonák beleegyeztek, hogy éjszakára a templomon kívül maradnak – tette hozzá.

A thai katonák azután jelentek meg a területen, hogy a kambodzsai őrök kedden elfogtak 3 thai tüntetőt a templomban. A közeli faluból csütörtökre már a lakók 70 százaléka elmenekült a feszült helyzet miatt. A két ország védelmi miniszterei hétfőre szerveztek találkozót, hogy a vitát megoldják.

A 11. századi templomot 1962-ben Kambodzsának ítélte a hágai Nemzetközi Bíróság. A műemléket az UNESCO két hete nyilvánította a Világörökség részének. A templom környékén lévő földeket azonban Thaiföld is saját területének tekinti.