Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyre inkább katonai jellegű segélyek jutnak Afrikába

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. július 19. 12:52

Az Egyesült Államok egyre inkább katonai jellegű segélyeket juttat az afrikai országoknak, és kevesebb figyelmet szentel a hosszú távú fejlesztési programoknak – írta a The Washington Post című napilap pénteken a Refugees International civil szervezet jelentésére hivatkozva.

A szervezet csütörtökön közzétett jelentésében arra figyelmeztetett, hogy a Németországban működő afrikai parancsnokság (Africom) létrehozásával a védelmi tárca nagyobb hozzáférést kap azokhoz a pénzekhez, amelyeket eddig a külügyminisztérium és az amerikai segélyszervezetek költhettek el Afrikában.

10 éve a Pentagon az Afrikának juttatott segélyek 3 százaléka felett rendelkezett, jelenleg viszont már 22 százaléka felett gyakorol ellenőrzést. Ezzel párhuzamosan az Egyesült Államok nemzetközi fejlesztési ügynökségének (USAID) részesedését 65 százalékról 40 százalékra csökkentették az afrikai segélyezésre szánt pénzalapokból.

Ezzel a stratégiával nem lehet a terrorizmus gyökereit felszámolni, és nem lehet teljesíteni az amerikai külpolitika fejlesztési célkitűzéseit sem – mondta Mark Malan, a washingtoni székhelyű Refugees International jelentésének szerzője. Az Africom célja elvileg az lenne, hogy összehangolja a katonai tevékenységet a külügyminisztériummal és más ügynökségekkel, de a Pentagon a jelek szerint átirányító szerepet akar betölteni – tette hozzá.

A jelentés példaként említette, hogy az Egyesült Államok az elmúlt években közel 50 millió dollárt költött libériai katonák kiképzésére, több mint 5 millió dollárt pedig a kongói hadsereg megerősítésére fordított.

Az Egyesült Államok kongresszusi számvevőszéke az Africomról szóló jelentésében néhány napja ugyancsak felvetette: a külügyminisztérium és a USAID illetékesei aggódnak amiatt, hogy a jövőben a védelmi tárca afrikai parancsnoksága veheti át az irányító szerepet az Afrikában folytatott amerikai tevékenységek felett.

Az Africom létrehozását tavaly februárban jelentették be. Az új regionális parancsnokság feladata a Pentagon szerint a konfliktusok csillapítása, a biztonság növelése, a terrorista hálózatok létrejöttének megakadályozása és a válságkezelés segítése lesz az afrikai kontinensen. Végleges székhelyéről még nem határoztak, a parancsnokság ideiglenesen Stuttgartban kezdi meg működését várhatóan októberben.