Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Támogatja Obama kivonulási tervét az iraki kormányfő

2008. július 20. 9:00

Núri al-Máliki iraki kormányfő támogatásáról biztosította egy lapnyilatkozatában Barack Obama valószínű amerikai demokrata párti elnökjelölt csapatkivonási tervét, amelynek értelmében az amerikai katonák 16 hónapon belül távoznának az arab országból.

Máliki a Der Spiegel című német hetilapban a hét végén közölt interjújában az amerikai csapatok lehető leggyorsabb kivonása mellett foglalt állást. Az iraki kormányfő most először biztosította támogatásáról Obama csapatkivonási elképzelését.

Az interjút megelőzően George Bush amerikai elnök pénteken videokonferencián konzultált az iraki kormányfővel, és egyetértettek abban, hogy a jelenleg tárgyalás alatt álló biztonsági megállapodásnak tartalmaznia kellene egy “általános időhorizontot" is az amerikai csapatok távozására vonatkozóan.

Ez a megállapodás teremtené meg a jogi alapokat az amerikai erők iraki állomásoztatásához az ENSZ-mandátum ez év végi lejárta után.

A republikánus párti Bush régóta ellenzi, hogy menetrendet szabjanak meg az amerikai csapatok Irakból történő kivonására, ellentétben az ellenzéki Demokrata Párttal. A washingtoni Fehér Ház szerint az “általános időhorizont" a menetrendnél tágabb értelmű fogalom, és az iraki helyzet alakulásától függően alkalmazható.

CímkékENSZjog