Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét területi vita Japán és Dél-Korea között

Szöveg: hirtv.hu |  2008. július 18. 8:50

Japán továbbra is magának követel egy szigetcsoportot, amelyen dél-koreai katonák állomásoznak. A japán oktatási minisztérium legújabb útmutatása szerint hamarosan az iskolákban is azt oktatnák, hogy a két ország között félúton lévő szigetcsoport japán felségterület.

Fácánokat öltek le nyugalmazott dél-koreai kémek Japán szöuli nagykövetsége előtt. A katonák a Japánban különösen tisztelt madarak mészárlása közben meggyalázták a japán miniszterelnök fényképét és a szigetország egykori birodalmi zászlaját. A vérengzéssel a japán oktatási minisztérium napokban kiadott utasítása ellen tiltakoztak. E szerint a középiskolákban azt kell tanítani, hogy a Takeshima szigetcsoport Japánhoz tartozik. A dél-koreaiak által Dokdónak nevezett szigeteken dél-koreai biztonsági személyzet állomásozik, amit a japán külügyminisztérium megszállásnak tekint.

A dél-koreai vezetés provokációnak minősítette a tokiói lépést.

Szöul hivatalosan tiltakozott a japán kormánynál, átmenetileg hazarendelte nagykövetét, és bojkottálja a jövő heti találkozót a japán külügyminiszterrel. A japán hadsereg második világháborús cselekményeinek megítélése állandó feszültség a két ország között. Egy 2001-ben megjelent japán történelemtankönyv tagadta, hogy a japán hadsereg bűncselekményeket követett volna el a koreai polgári lakososság ellen a második világháborúban.