Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Istennel a Hazáért

Szöveg: Esztergály Zsófia |  2011. július 8. 13:57

Második világháborús repülő katonák – köztük Horthy István főhadnagy – tiszteletére repültek a Magyar Honvédség Gripen vadászrepülőgépei július 6-án, szerdán Böhönye felett, ahol emléktáblát avattak hős pilóták tiszteletére a helyi református templom falán. Az alkotás leleplezését követően, Segesden a Lovagias Vadászpilóták – köztük ittebei Kiss József hadnagy– emlékművét is megkoszorúzták.

Ifjabb Szentgyörgyi Dezső, a szervező bizottság tagja – a híres magyar repülő ász fia – elmondta: „több száz magyar repülő hősi halottra emlékeztünk, köztük Horthy István főhadnagyra. Böhönye azért is jó választás erre az emlékezésre, mivel a háborúban az itt húzódó Margit-vonal védelmét biztosították a Pumák, illetve a Balaton környéke jelentős légi harcok színtere volt. Segesd pedig azokról a pilótákról árulkodik, akik lovagként viselkedtek az ellenféllel. Azaz, inkább földre kényszerítették, mintsem lelőtték őket repülés közben. Közéjük tartozik például ittebei Kiss József hadnagy, de Szentgyörgyi Dezső, az édesapám is."

Hozzátette: „apám egy amerikai gépet engedett futni Veszprém fölött, mert az amerikai pilótának nem volt lőszere. A történet szépségét adja, hogy tíz évvel később édesapám egy Malév gépet vezetett Londonba, ahol nagy meglepetésére egy férfi virágcsokorral fogadta. Az egykori amerikai tiszt volt."

A magánkezdeményezésre megvalósult emléktábla avatási ünnepségen és a segesdi koszorúzáson részt vett Zsámboki Tibor ezredes, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső bázis parancsnok-helyettese, valamint Nagy János ezredes, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnok-helyettese. A jelenlévők között volt még Kocsis Sándor, a Horthy Miklós Társaság alelnöke, Polt Zsuzsanna, a Szent György Lovagrend veszprémi priorja, valamint Hortobágyi Ferenc nyugállományú őrnagy, a 69. Harckocsi Ezred Nyugdíjas és Baráti Kör elnöke és Bornemissza György, a Vitézi Rend Dél-dunántúli törzskapitánya.

 
 


 Fotó: Szent György Lovagrend és Peszeki Zoltán alezredes