Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Defibrillátor programmal az életért

Szöveg: Tamás Tibor |  2011. július 8. 14:39

Július 8-án, pénteken átadták az első életmentő újraélesztő készüléket a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai épületében. Mindez a Honvéd Egészségpénztár életmentő defibrillátor programjának első állomása, amelynek keretében még az idén, illetve jövőre a nagyobb munkáltatókhoz egy-egy, a laikusok számára is könnyen használható defibrillátort terveznek kihelyezni.

1595921489
Mint arról már májusban a honvedelem.hu is beszámolt, a Honvédelmi Minisztérium Egészségügyi Főcsoportfőnöksége a Honvéd Önkéntes Kölcsönös Kiegészítő Egészségbiztosító Pénztárral karöltve kezdeményezte az úgynevezett életmentő defibrillátor programot.

Oka nyilvánvaló: honvédeink körében éppúgy kiemelten veszélyesek és listavezetők a szív- és érrendszeri betegségek, mint más hivatást teljesítőknél. Tehát különösen nagy figyelmet kell fordítanunk a megelőzésre s még inkább a hatékony elhárításra, mivel a szívfarkas alattomban, váratlanul és villámgyorsan támad.

„A sikeres beavatkozás, vagyis az akut életmentés érdekében laikusok számára is könnyen kezelhető készülékeket szerzünk be, és működtetésükhöz kiképzést kezdeményeztünk az egészségbiztosító pénztárral – tudtuk meg dr. Németh András orvos dandártábornoktól, a HM Egészségügyi Főcsoportfőnökség csoportfőnökétől július 8-án, pénteken, amikor a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai objektumába megérkezett a defibrillátor.

1595921489
„Százhuszonöt személyt jelöltünk ki az állományból, akik megfelelő szakképzésben részesültek. Ily módon nemcsak maga az újraélesztő készülék, hanem a készülékkezelő is akcióképes a nap 24 órájában – és azonnal bevethető. Ez azért nagy jelentőségű, mert az első négy perc szó szerint életbevágó a beteg megmentésében!" – tette hozzá a tábornok.

A defibrillátor egyébként – ha úgy tetszik – egy automata orvos, hiszen lépésenként „elmondja", mit kell tenni, s a hibát rögtön korrigálja vagy leállítja a mentési folyamatot, kezelőjének „csupán" értenie kell a készülék nyelvét. Miután nemcsak élethelyzettől, hanem létszámtól is függ az üzemeltetés, a budapesti bázisokról kiindulva fokozatosan országszerte állítják szolgálatba a defibrillátorokat s kezelőiket. Első menetben 12-15 készülék üzembe helyezésére van lehetőség.
Mindehhez többletsegítséget az egészségbiztosító pénztár nyújt.

Dr. Rékai Miklós, a pénztár ügyvezető igazgatója aláhúzta, hogy hangsúlyozottan figyelnek a legmagasabb minőségű egészségügyi ellátásra, továbbá a 45 éven felüliekre. Idén fejeződik be a női állomány körében három éve kezdeményezett méhnyakrákszűrési program, amit most a defibrillátorprogram követ. Ez nem pusztán a pénztári tagokat foglalja magában, hanem mindenkit. Az egészségmegőrzés keretében igyekeznek minél szorosabb ellenőrzést végeztetni, hogy időben rávilágítsanak a túlsúly, a nemkívánatos koleszterinszint s más rizikófaktorok által okozható veszélyekre.

1595921490
 
1595921490
 

 
 Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária