Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izrael az ENSZ-hez fordult

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. július 10. 13:49

Izrael arra kérte az ENSZ-t, hogy lépjen közbe, és akadályozza meg az indulni készülő líbiai teherhajót a Gázai övezet körüli blokád megtörésében – jelentette szombaton az izraeli sajtó. Május 31-én az izraeli haditengerészet megtámadott egy Gáza felé tartó, a blokád megtörésére készülő nemzetközi flottát, és annak egyik hajóján kilenc török meghalt.

A Szeif al-Iszlám Kadhafi (a líbiai vezető fia) által vezetett jótékonysági szervezet pénteken közölte, hogy szombaton Görögországból útnak indul egy teherhajó a Gázai övezetbe, fedélzetén kétezer tonna élelmiszerrel és gyógyszerrel, illetve “olyan személyekkel, akik szolidaritásukat óhajtják kifejezni a blokádtól szenvedő palesztin néppel".

Gabriela Salev izraeli ENSZ-nagykövet Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak írott levelében kérte a világszervezet közbelépését, s egyúttal figyelmeztetett: országa fenntartja magának a jogot, hogy a nemzetközi törvények szabta keretek között megakadályozza a hajót a blokád megtörésében.

Az Athéntól 60 km-re délkeletre lévő Lávrió kikötőjéből elvben szombaton indul útjára a teherhajó, amelynek 70-80 óra kell a Gázai övezetig vezető út megtételéhez.

Május 31-én az izraeli haditengerészet megtámadott egy ugyancsak Gáza felé tartó, a blokád megtörésére készülő nemzetközi flottát, és annak egyik hajóján kilenc török meghalt. Az ügy heves nemzetközi vihart kavart, miközben Izrael fenntartotta, hogy embereinek csapdát állítottak, s azok csak önvédelemből öltek. A zsidó állam mindenesetre enyhített az övezet blokádján, s oda az eddigieknél kevesebb termék eljuttatását akadályozza.