Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ukrajna ismét megrendezi a Sea Breeze-t

Szöveg: Háború Művészete |  2010. július 10. 7:23

Az ukrán védelmi minisztérium a napokban jelentette be, hogy az idén, 2010. július 12-23. között megrendezendő Sea Breeze tengerészeti hadgyakorlatnak a Fekete-tenger ukrán felségvizei, valamint a Nyikolajev katonai kiképző terület adhat otthont.

A Sea Breeze-n – melyet 2009-ben a parlamenti képviselők ellenállása miatt nem rendeztek meg – Ukrajna és a NATO rotációs rendszerben részt vevő tagországai lesznek jelen.

Az ukrán haditengerészet egységei mellett, a parti őrség is képviselteti magát öt hajóval. Ukrajna mellett 15 NATO tagország, közel 3000 katonával vesz részt a hadgyakorlaton, melynek fontos részét képezi majd a terrorizmus elleni védekezés, a kalóztámadások visszaszorítására irányuló feladatok gyakorlása, valamint különböző tengeri mentőgyakorlatok teljesítése is.

Ukrajna idén számos katonai és békefenntartó gyakorlatnak ad otthont, többek között az ukrán-amerikai Rapid Trident 2010-nek, az ukrán-román Cossack Steppe 2010-nek, valamint az ukrán-lengyel-litván-kanadai Maple Arch 2010-nek.

A Sea Breeze-t 1997 óta rendezi meg Ukrajna, az első hadgyakorlaton Bulgária, Grúzia, Románia, Törökország és az Egyesült Államok egységei vettek részt, Oroszország 1997-ben visszautasította a részvételt.