Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izrael és a Hamász megállapodott a tűzszünetről

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2021. május 21. 17:58

Izrael és a palesztin övezetet uraló iszlamista Hamász május 21-én, pénteken hajnali 2 órától beszünteti a harci cselekményeket a Gázai övezet határán – közölte a palesztin frakció egyik tisztségviselője.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatala korábban arról számolt be, hogy a biztonsági kabinet egyhangúlag megszavazta az Egyiptom által javasolt kölcsönös és feltétel nélküli gázai tűzszünetet. A megállapodás végrehajtásának idejéről még nem született megállapodás – írták a közleményben.

A bejelentések utáni percekben, a tűzszünetig tartó visszaszámlálás idején a felek azonban ismét lőtték egymás állásait.

A szirénák rakéták várható becsapódására figyelmeztettek az izraeli határ menti településeken. A Reuters brit hírügynökség riportere pedig izraeli légicsapás robaját hallotta a Gázai övezetben. Áldozatokról nem érkezett azonnali jelentés.

A vérontás miatti növekvő globális aggodalom közepette Joe Biden amerikai elnök szerdán sürgette az izraeli miniszterelnököt, hogy törekedjen a feszültség csökkentésére, miközben Egyiptom, Katar és az ENSZ a szembenálló felek közötti közvetítésre vállalkozott.

Egy Hamász-tisztviselő a Reutersnek azt mondta, hogy a tűzszünet kölcsönös és egyidejű lesz. Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök két biztonsági küldöttséget irányított Izraelbe és a palesztin területekre, hogy a tűzszünet betartásán dolgozzon – jelentette az egyiptomi állami televízió, amely megerősítette a tűzszünet hajnali 2 órás életbe léptetését.

A Hamász és a vele szövetséges erők rakétatámadásai csütörtökön egy nyolcórás szünet után újraindultak, mivel Izrael is folytatta a megtorlásokat, amelyeknek célja szerinte a palesztin frakciók katonai képességeinek megsemmisítése és elrettentése egy jövőbeni újabb konfrontációtól.

Benny Ganz izraeli védelmi miniszter a Twitteren azt írta, hogy a gázai offenzíva példátlan katonai előnyöket teremtett.

A harcok május 10-i kezdete óta a gázai egészségügyi tisztviselők szerint 232 palesztin, köztük 65 gyermek halt meg és több mint 1900-an sebesültek meg az izraeli bombatámadásokban. Izrael azt állítja, hogy legalább 160 harcost ölt meg Gázában. A hatóságok Izraelben 12 halálos áldozatról számoltak be, és arról, hogy több száz embert kezelnek sérülésekkel a rakétatámadások miatt.

Az amerikai elnök üdvözölte az izraeli-palesztin tűzszüneti megállapodást. A politikus – helyi idő szerint – csütörtökön azt mondta, valódi lehetőséget lát arra, hogy megvalósuljon egy nagyobb cél, a tartós közel-keleti béke megteremtése. Biden elismerőleg szólt az egyiptomi kormány döntő szerepéről a felek közötti közvetítésben. Hozzátette, ő és a Fehér Ház vezető tanácsadói intenzíven részt vettek a tűzszünet megteremtését célzó óráról-órára tartó erőfeszítésekben, hogy megállítsák a vérontást. Kifejtette: hiszi, a palesztinok és az izraeliek egyaránt megérdemlik, hogy biztonságban éljenek, valamint egyenlő mértékben élvezzék a szabadságot, a jólétet és a demokráciát. Mint mondta: kormánya folytatni fogja a csendes, kitartó diplomáciát ennek érdekében.

Az elnök nem sokkal azután beszélt, hogy Izrael és a Hamász bejelentette, hogy péntek hajnali 2 órakor tűzszünet lép életbe, véget vetve ezzel a 11 napos háborúnak, amely széles körű pusztítást okozott a Gázai övezetben, míg Izrael nagy részén megállt az élet.

A tűzszünetet egy nappal azután jelentették be, hogy Biden szerdán felhívta telefonon Netanjahut, amelynek során a Fehér Ház tájékoztatása szerint azt mondta, a harcok jelentős enyhülését várja. Az izraeli miniszterelnök ezt követően nem sokkal egy nyilvános nyilatkozattal reagált, amelyben kifejtetteeltökélt szándékát, miszerint folytatni akarja a gázai hadműveletet, amíg el nem éri célját.