Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izrael hibájából nem lesz szabad a fogoly?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. július 10. 10:38

Az egyiptomi elnök azzal vádolta meg Izraelt egy pénteken megjelenő lapinterjúban, hogy meghiúsított egy küszöbön álló megállapodást a három éve elrabolt Gilád Salit izraeli katona szabadon bocsátásáról.

Hoszni Mubarak a Jediót Ahronót című izraeli újságnak azt mondta, hogy a Hamász palesztin szervezet már éppen átadta volna Salitot az egyiptomiaknak, amikor Izrael elkezdte módosítani a fogolycsere feltételeit, s ezzel meghiúsította a megállapodást. Az elnök, akinek kormánya a fogolycsere ügyében közvetít a Hamász és Izrael között, arra a kérdésre nem válaszolt, hogy ez a bizonyos megállapodás pontosan mikor hiúsult meg.

“Már ott tartottunk, hogy a Hamász kész átadni nekünk Salitot, hogy mindaddig a mi őrizetünkben maradjon, amíg Izrael el nem engedi a (fogolycserébe bevont) palesztin foglyokat" – mondta Mubarak a lap pénteki számában megjelenő interjúban, amelynek átiratát közzétette a Mena egyiptomi hírügynökség csütörtök este.

Az egyiptomi elnök azt állította, hogy az izraeliek nem hagytak fel annak hajtogatásával, hogy “ezt a foglyot elengedjük, de azt nem", és a “helyzetet bonyolította, amikor új elemeket vezettek be" a megállapodás feltételei közé.

Mubarak az interjúban megismételte, hogy információi szerint a 2006 nyarán a Gázai övezetbe hurcolt Salit jól van.

Ezt a hét elején izraeli kollégájának, Simon Peresznek is elmondta, ám később a Hamász egy magas rangú képviselője erre reagálva leszögezte: az egyiptomi elnöknek fogalma sem lehet Gilád Salit állapotáról, és Mubarak szavai legfeljebb az ábrándjait tükrözik.