Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izrael kivonulna Kelet-Jeruzsálemből?

2007. október 8. 11:02

Az izraeli kormányban is meglepetést keltve Avigdor Liberman miniszter kelet-jeruzsálemi arab negyedekből való kivonulást javasolt a zsidó államnak.

Hájim Ramón miniszterelnök-helyettes hétfőn a hadsereg rádiójának nyilatkozva közölte: a kormány támogatni fogja Jeruzsálem megosztását, amely a hírek szerint a novemberi nemzetközi Közel-Kelet-konferencián teendő izraeli-palesztin nyilatkozat egyik kulcsfontosságú kérdése.

A stratégiai ügyek minisztereként tevékenykedő Liberman a kormányülésen felvetette: békeegyezmény esetén terület- és lakosságcserét kellene végrehajtani, aminek révén Izrael lemondana Kelet-Jeruzsálem egyes arablakta negyedeiről.

Liberman szóvivője úgy pontosította a javaslatot, hogy az egyes, Jeruzsálem peremén elhelyezkedő, sűrűn lakott negyedekre, például a Soafat menekülttáborra vonatkozik.

Az Ehud Olmert kormányfő bizalmasának számító Hájim Ramón szerint a palesztinok államuk fővárosát Jeruzsálemnek abban a részében alakíthatnák ki, amelyet Izrael az 1967-es közel-keleti háborúban foglalt el Jordániától. A miniszterelnök-helyettes szerint a centrista Munkapárt szintén támogatja majd a javaslatot.

A jobboldali ellenzék hevesen tiltakozott a felvetés ellen, azzal vádolva Libermant, hogy feladta Jeruzsálem oszthatatlanságának elvét.

Ramón szerint a palesztin fennhatóság alá helyezendő jeruzsálemi városrészekben mintegy 170 ezer palesztin él. A miniszterelnök-helyettes szerint a szent város és környéke feletti ellenőrzést nem adnák át a palesztinoknak. Ramón nem fejtette ki részletesen, mire gondolt, de az izraeli média tudni véli, hogy azt javasolta: Izrael részleges fennhatóságot tartson meg magának a hatvanéves konfliktus alatt a leghevesebb viták tárgyát képező városrészek felett.

Izrael az 1967-es hatnapos háborúban foglalta el Kelet-Jeruzsálemet.