Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izrael sokallja a vadászgépek árát

Szöveg: JETfly Magazin |  2009. február 20. 10:13

Az előzetes bejelentések alapján Izrael több mint 100 darab, ötödik generációs F-35-ös vásárlását tervezi, de az 5 milliárd dolláros kiadás nehézségeket okozhat a zsidó államnak, ezért elmaradhat a technológiai váltás.

2006-ban az izraeli légierő (IAF) illetékesei bejelentették, hogy a modernizációs terveiknek igen fontos részét képezné az F-35 harci gép program. Az előzetes bejelentések alapján Izrael több mint 100 darab, ötödik generációs F-35-ös vásárlását tervezi, melyekkel folyamatosan váltanák fel a még üzemben lévő régebbi F-16-os vadászgépeket és biztosíthatnák térségbeli katonai fölényüket a jövőben is.

Az IAF 24 darab F-22 Raptor vásárlását is tervezte, az Egyesült Államok azonban nem értékesíti a Raptort külföldre, továbbá a 200 milliós darabonkénti ára is elrettentő. 2008 szeptemberében Izrael konkrét megrendelést adott le 75 darab F-35-re, a jelenlegi állapotok alapján ugyanakkor a vadászgépekért 15 milliárd dollárt kellene fizetnie, ami így már nem biztos, hogy kivitelezhető lesz az ország számára a jelenlegi gazdasági helyzetben.

A felmerülő akadályok ellenére Izrael ragaszkodna az F-35-ösökhöz, ezért egy szerződés megkötését szorgalmazza, melyben többek között izraeli technológiák alkalmazásáról is döntés születhetne. Egyes források azonban arról számolnak be, hogy az amerikaiak elleneznék az izraeli technológiák és alkatrészek alkalmazását az F-35 Joint Strike Fighter program során.