Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izraeli katonák megöltek több palesztint egy razzia során

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2023. március 9. 19:07

Izraeli katonák megöltek legkevesebb öt palesztin fegyverest Dzsenínben, Ciszjordánia északi részén egy keddi razzia során – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet március 7-én. A palesztin egészségügyi minisztérium szintén öt halálos áldozatról tett említést.

A lap szerint az izraeli hatóságok most azt ellenőrzik, hogy a halottak között van-e Abdel Fatah Harusa, az iszlamista Hamász terrorszervezet nábluszi tagja, akit a múlt heti huvarai merénylet elkövetésével – egy testvérpár, Hallel és Jagel Janív lelövésével – gyanúsítanak. A palesztin biztonságiak szerint a halálos áldozatok mellett tíz sebesülés is történt a szokatlan módon fényes nappal végrehajtott katonai akcióban, amelyben először körülvettek egy házat a dzseníni menekülttáborban, majd megadásra szólították fel a bent tartózkodókat.

A palesztin beszámolók szerint rakétát is lőttek az épületre, majd tűzpárbaj alakult ki az izraeli katonák és palesztin fegyveresek között, amelyben legkevesebb öten meghaltak. A palesztin egészségügyi minisztérium közlése szerint életét vesztette a 26 éves Mohammad Gazavi, Ziad Zraini, Alaa Abu-Ramila – a Fatah párt magas rangú vezetőjének, Ata Abu-Ramilának a fia – és két további ember, akiket még nem azonosítottak.

A dzseníni razziával egy időben izraeli egységek egy Náblusztól keletre lévő menekülttáborban letartóztatták Abdel Fatah Harusa három gyerekét, és ott is összecsapások törtek ki a rajtaütés során.

Izraeli számítások szerint az év eleje óta palesztin terrortámadásokban 16-an vesztették életüket Izraelben. Ebben az évben az izraeli erők több mint 65 palesztint öltek meg Ciszjordániában, illetve Kelet-Jeruzsálemben. 2004 óta tavaly volt a legmagasabb a halálos áldozatok száma a palesztin területeken, megközelítette a százötvenet. Izrael azt állítja, hogy a halottak többsége fegyveres volt.

Az izraeli közlések szerint a katonai rajtaütések célja a palesztin fegyveres szervezetek felszámolása és a jövőbeli terrortámadások meghiúsítása. A palesztin tisztségviselők viszont úgy nyilatkoztak, hogy a razziákban Ciszjordánia 55 éve tartó, határozatlan idejű izraeli megszállásának megszilárdítását látják.