Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Schmidt Ádám: Magyarország elkötelezett a doppingellenes harcban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: archív |  2023. március 9. 18:57

Magyarország elkötelezett a doppingellenes harcban - jelentette ki Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, aki március 9-én, csütörtökön Budapesten vendégül látta Witold Bankát, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnökét.

dopping1

„Hazánk sikeresen átültette a WADA kódex előírásait, amit a 2021-ben lefolytatott WADA audit is megerősített. Ugyanakkor a dopping elleni hatékony küzdelem egyik záloga a nemzetközi összefogás, a nemzetközi szinten összehangolt fellépés, ami a WADA-nak köszönhetően rengeteget fejlődött az elmúlt évtizedekben" - idézi a sportért felelős államtitkárság sajtóközleménye Schmidt Ádámot.

Witold Banka, Olivier Niggli WADA-főigazgató és Schmidt - aki az Európai Unió tagállamait képviselő háromfős delegáció tagja a WADA legfelsőbb döntéshozó testületében, a kuratóriumban - megbeszélést folytattak az ügynökség prioritásairól a következő években, a 2020-2024-es stratégiai terv végrehajtásáról és a legfontosabb finanszírozási kérdésekről is.

Az 1999-ben alapított WADA célja a doppingmentes sport előmozdítása világszerte a sportmozgalom és a kormányzati szereplők segítségével, a doppingolás elleni fellépést célzó szabályok megalkotásával és összehangolásával, országokon átívelően minden sportágban, valamint a szabályok alkalmazásának szigorú ellenőrzésével.

Witold Banka kiemelte, nagyon elégedettek a magyarországi doppingellenes törekvésekkel, és példaértékűnek nevezte a magyar fél hozzáállását a dopping elleni küzdelemben. A WADA elnöke és főigazgatója tárgyalásokat folytatott a Magyar Antidopping Csoport ügyvezetőjével, Tiszeker Ágnessel és munkatársaival is. Mivel Banka korábban versenyszerűen atletizált - tagja volt a 2007-ben vb-bronzérmet szerzett lengyel 4x400 méteres váltónak is -, idén augusztusban pedig Budapest rendezi a világbajnokságot, Schmidt Ádám a vb váltóbotjával ajándékozta meg a WADA-elnököt.

Witold Banka meglátogatta az épülő Nemzeti Atlétikai Központot is, és kijelentette, már most látszik, hogy a létesítmény méltó lesz az év legfontosabb nemzetközi sporteseményéhez, a magyar főváros pedig kiváló házigazdája lesz a világbajnokságnak.