Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Japán külföldi hajtóműveket szerelne új lopakodóiba

Szöveg: JETfly |  2010. április 28. 9:44

Japán már többször is a hírek szereplője volt a saját fejlesztésű, ötödik generációs vadászgépe kifejlesztésének tervével, ugyanakkor az ATD-X névre keresztelt programban lényeges eredményt ez idáig nem tudtak felmutatni. Eredetileg az amerikai F-22 Raptort szerették volna megvásárolni, amit azonban az USA nem hajlandó külföldre értékesíteni.

Annak ellenére, hogy az ATD-X program még csak a kezdeti fázisban tart, helyi és külföldi hírforrások arról számoltak be, hogy Japán megkezdte információgyűjtését a hajtóművek beszerzését illetően. A legfrissebb hírek szerint az ország külföldről szerezné be azokat a hajtóműveket, melyeket az új fejlesztésű lopakodó két prototípusába szerelnének. A hajtóműgyártóknak elküldött dokumentumban Japán részletesebb információkat és árajánlatot kér a gyártóktól – főként a 44-89kN tolóerő közötti tartományba tartozó hajtóművekről – melyekre

2010. május 10-ig várja a válaszokat.

Japánt leginkább a következő típusok érdeklik: a General Electric F404 típusa, melyekkel a Boeing F/A-18 Horneteket szerelik, a Snecma M88-2 típusú hajtóműve, melyekkel a Dassault Rafale-ok repülnek, valamint a Volvo Aero RM12-es típusa, ami a Saab Gripen hajtóműve. Ezeken kívül a Gas Turbine Research Establishment még fejlesztés alatt álló GTX-35VS Kaveri hajtóművéről is kért információt az ország, mely India Tejas gépének lesz az erőforrása.

Japán saját fejlesztésű, sorozatban gyártott ötödik generációs vadászgépét a tervek szerint a helyi Ishikawajima-Harima Heavy Industries (IHI) cég látja majd el az XF5-1 hajtóművekkel. Szakértők szerint az ország azért döntött a külföldről beszerzett, az új gép prototípusaiba beszerelendő hajtóművek beszerzéséről, hogy ezáltal is több időt adjanak az IHI számára a saját hajtómű tökéletes kifejlesztésére.

A tervek szerint Japán még a 2010-es esztendő folyamán bekéri a gyártók ajánlatait az új vadászgépek beszerzésére kiírt tenderére is. Az F-X program esélyesei: az F/A-18E/F Super Hornet, az Eurofighter Typhoon és az F-35 JSF.

 

Az amerikai F-22 Raptor csak álom maradt Japán számára