Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Japán nem támogatja tovább a nemzetközi katonai erőket

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. október 15. 13:53

Japán hivatalosan tájékoztatta az Egyesült Államokat arról, hogy jövő januártól beszünteti az Afganisztánban állomásozó nemzetközi katonai erők logisztikai támogatását – jelentette csütörtökön a Kyodo hírügynökség.

Beszámolója szerint Nagasima Akihisza, a védelmi miniszter helyettese előző nap személyesen tájékoztatta a washingtoni Fehér Házat és a védelmi minisztériumot az új japán kormány döntéséről.

Az elmúlt hetekben japán miniszterek már beszéltek erről a nyilvánosság előtt, de most először közölték hivatalosan az amerikai kormánnyal.

A japán hadihajók amerikai parancsnokság alatt üzemanyaggal és ivóvízzel látják el a nemzetközi erőket. A japán haditengerészet e megbízatása jövő januárban lejár, a tokiói kormány pedig nem fogja kérni a parlamenttől a mandátum meghosszabbítását.

Az augusztusi választásokon győztes Japán Demokrata Párt mindig követelte a japán hadihajók visszahívását, mert mivel az alkotmány értelmében az ország nem vehet részt nemzetközi fegyveres konfliktusban, a párt szerint nem lehet részese az “amerikaiak háborújának" sem.

A távol-keleti szigetország azt tervezi, hogy cserébe viszont bővíti afganisztáni segély- és fejlesztési programjait. Japán az Afganisztánt támogató országok közül az egyik legbőkezűbb, a tálibok 2001-es bukása óta már 1,24 milliárd dollárt utalt ki Afganisztán számára.