Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Önálló régiót alakítottak a katonaszakácsok

Szöveg: Szűcs László |  2009. október 15. 13:46

A Magyar Katonai Kulináris Csapat, azaz ahogy mindenki ismeri őket, a Magyar Katonaszakács Válogatott a közelmúltban felvételt nyert a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetségbe. A belépés a katonaszakácsok számára nemcsak erkölcsi, hanem szakmai szempontból is jelentős előnyöket jelent.

A Magyar Honvédség katonaszakács válogatottja az elmúlt években egyre kimagaslóbb eredményeket ért el. Például a tavaly októberben, a németországi Erfurtban megrendezett XXII. Szakácsolimpiáról egy bronz és egy ezüstéremmel tértek haza. Idén pedig, a „Culinary Expo 2009" elnevezésű magyar bajnokságon ugyancsak a dobogó második fokára állhattak fel.

A Magyar Honvédség katonaszakácsainak eredményeit a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) is figyelemmel kíséri. A versenyen való jó helyezések elismeréseként Prohászka Béla, a szövetség elnöke felkérte a katonai kulináris csapatot, hogy lépjen be az MNGSZ-be. A tagság ugyanis jelentős eredményeket jelent a csapat részére. Hiszen a belépést követően a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség élelmezési szakállománya is jelölhet arra érdemes katonaszakácsokat mesterszakácsi, vagy közétkeztetési mesterszakácsi címre, valamint zsűri plakettre. A felszolgálók pedig éttermi mesteri címet kaphatnak.

1595892359
A megtisztelő felkérést elfogadva a Magyar Katonai Kulináris Csapat a közelmúltban a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség tagja lett, mégpedig MH Katonai Régió néven. Az MNGSZ ugyanis régiókra oszlik – mint azt olvashatjuk a szövetség honlapján is.

A katonai régió vezetője, Mudra József alezredes, a HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség Anyagi-technikai és Közlekedési Igazgatóságának ellátási osztályvezető helyettese a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: a Magyar Honvédségnél szolgáló szakácsok tizenhat éve, 1993 óta sikeresen szerepelnek a hazai és a nemzetközi szakácsversenyeken, s nem egyszer jobb eredményeket értek el, mint a „civil" szakácscsapatok.

A régió vezetője hozzátette: a szövetségi tagság további előnyökkel is jár a magyar katonaszakácsok számára. Önálló régióként ugyanis szavazati és döntési joguk van, ráadásul az MNGSZ főbb rendezvényein lehetőségük nyílik a szakmai képviseletre és a Magyar Honvédség népszerűsítésére is.

Mudra alezredestől megtudtuk azt is, hogy a Magyar Katonaszakács Válogatott versenyeinek története több mint másfél évtizedes múltra tekint vissza. Az első, a nyugati országok hadseregeiben szolgáló szakácsok részére meghirdetett versenyt 1993-ban Magyarország rendezte meg. Ezen Bulgária, Csehország, Oroszország, az Amerikai Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Olaszország, Hollandia, Ausztria és Belgium katonaszakácsai vettek részt. A versenyt a holland csapat nyerte, a magyarok egy bronzérmet és egy különdíjat kaptak.

Ezt követően a magyar csapat tagjai 1996-ban meghívást kaptak Angliába egy centenáriumi versenyre, ahol a cseh, az amerikai, az angol, a francia, a holland csapatokkal versenyezve bronzérmet nyertek.

1595892359
 

Hazánk NATO Békepartnerségi programban való részvételének, a magyar-NATO kapcsolatok folyamatos bővülésének, a katonaszakácsok addig elért eredményeinek, valamint a magyar konyha jó hírnevének köszönhetően 1998-ban a Magyar Katonaszakács Válogatott először pályázhatott a luxemburgi Szakácsművészeti Világkiállításra és a Szakács Világbajnokságra. A nevezések értékelése után a legjobb 16 pályamunkát készítő katonacsapatot hívták meg a versenyre, ahol a meleg ételkészítés kategóriában ezüstérmet, a hideg ételkészítés kategóriában bronzérmet nyertek a magyarok.

A csapat következő versenye 2000-ben, a négyévente Németországban megrendezendő Szakács Olimpia volt, ahol meleg ételkészítés kategóriában bronzérmet szerzett a válogatott. Ekkor már a Magyar Honvédség felső vezetése is támogatta a versenyeken való részvételt, hiszen látták azt, hogy nemcsak a magyar konyha, hanem a Magyar Honvédség hírnevének is jót tesz a katonaszakácsok sikere.

2002-ben, a luxemburgi Szakácsművészeti Világkiállítás és Szakács Világbajnokságon már két bronzérmet szerzett a csapat, amelynek tagjai természetesen idővel változtak. A 2004-es erfurti szakácsolimpiára már egy megfiatalított válogatott utazott ki. A sok munka, és egyéni felkészülés meghozta eredményét: a csapat mindkét kategóriában ezüstérmet szerzett, ezzel Magyarország legjobb eredményt elért válogatottja lett.

A siker ezt követően is tovább folytatódott – tudtuk meg Mudra József alezredestől –, hiszen 2005-ben az angol szárazföldi haderő szakács kiképző központjában, a British Armed Forces szervezésében először rendezték meg a Grand Prix versenyt, amelyre a magyarokat is meghívták. Innen ugyancsak egy ezüstéremmel tértek haza a magyar katonák. Sajnos 2006-ban, Luxemburgban sem sikerült javítani, a Szakács Világbajnokságon újabb két ezüstéremmel gazdagodott a csapat. Ugyancsak másodikak lettek 2007-ban Angliában, a 2. Grand Prix-n. A tavalyi erfurti olimpia eredményeiről pedig ezen írás elején már szóltunk…

1595892359