Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Járőrként bizonyítottak a tartalékosok

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Tischler Zoltán |  2023. október 4. 7:47

Az MH 1. Területvédelmi Ezred, 29. Területvédelmi Zászlóalj nyerte a Sárgarigók Vonulása 2023 országos és nemzetközi járőrversenyt, amelynek eredményhirdetését Békéscsabán tartották október 1-jén. A megmérettetés zárónapján dr. Drót László ezredes, az MH Területvédelmi Erők Parancsnokságának parancsnoka úgy fogalmazott: a bátorságot, az elszántságot, az egymás iránti tiszteletet is ünnepeljük a háromnapos versennyel.

_I1A8376-copy

„Ez a mai nap számomra tisztelgés a legendás 101-es Gyalogezred előtt és tisztelgés minden olyan ember előtt, aki magára húzza a katonaruhát. Hitem szerint addig van értelme hőseink áldozatának, legyen szó akár az 1848-as honvédek véréről vagy az 1956-os szabadságharc hőseiről, amíg hagyatékukat, a ránk hagyott nemzetet és kultúrát meg tudjuk védeni” – mondta nyitóbeszédében Szegedi Balázs, a Békés vármegyei közgyűlés alelnöke a békéscsabai Szent István téren.

_I1A8404-copy másolat

Szegedi Balázs szerint a valóban sikeres nemzetek mindegyike elmondhatja magáról: a harcképes erőt jelentő katonaság a társadalom egyik alapköve lehet. „A Zrínyi Miklósról elnevezett haderőreformmal jócskán megelőztünk sok környékbeli országot, és az első időszakhoz képest nagyobb fordulatra is tudtunk kapcsolni a szomszédban zajló háború indokán. Számomra az orosz–ukrán konfliktus egyik legnagyobb tanulsága, hogy helytállás nélkül nem tudjuk megvédeni a nemzetünket” – tette hozzá. „Örömmel tapasztalom, hogy vannak olyanok, akik megvédenék a hazát; ráadásul egyre többen vannak. Elég csak végig néznem magukon, hogy elmondhassam: ma nagyobb biztonságban tudom a családomat, amiért hálás köszönet jár önöknek” – méltatta a járőrverseny felsorakozott résztvevőit.

_I1A8406-copy

„A Magyar Tartalékosok Napja alkalmából szervezett programok között kiemelt helyet foglal el a Sárgarigók Vonulása járőrverseny. Az immáron negyedik alkalommal megrendezett, nagyszabású katonai megmérettetés tükröt tart az elé a tartalékos rendszer elé, amelyről állíthatom, hogy magasan képzett szakmai tudással fejleszti katonáink felkészültségét” – ezt már dr. Drót László ezredes, az MH Területvédelmi Erők Parancsnokságának parancsnoka mondta a háromnapos járőrbajnokság ünnepélyes záróeseményén.

„Ez a tudás a gyalogos, könnyűlövész feladatokkal járó képességekben jelenik meg, amelyben a tartalékosoknak alapvetően jeleskedniük kell művelet esetén, de nemcsak a magyar katonák képzettségét mértük össze” – emlékeztetett a katonai elöljáró, aki egyúttal hozzátette: a versenyszámok és állomások kialakításában szempont volt, hogy a meghívott külföldi résztvevő állomány számára is teljesíthetőek legyenek a feladatok, így a külföldi NATO-tagországok is össze mérhették tudásukat, kamatoztathatták tapasztalataikat. Drót ezredes szerint a bátorságot, az elszántságot és az egymás iránti kölcsönös tiszteletet is le lehet mérni az ilyen versenyek során.

_I1A8434-copy

A maga nemében egyedülálló, kizárólag tartalékos katonák részére szervezett bajnokságon a 117 versenyzőből szervezett csapatok több versenyszámban bizonyították felkészültségeke, összesen 22 csapat indult. A helyezések kialakulásában szerepet játszott a résztvevők szellemi és fizikai felkészültsége, gyorsasága és helyzetfelismerése. A számokat az Önkéntes Területvédelmi Tartalékos (ÖTT) Kiképzési Programja szerint állították össze, de attól eltérő, pluszfeladatok is színesítették az erőpróbát. A „Sárgarigók Vonulása 2023” járőrversenyt az MH 1. Területvédelmi Ezred, 29. Területvédelmi Zászlóalj csapata nyerte, a második helyen az MH 1. Területvédelmi Ezred, 1. Területvédelmi Zászlóalj formációja végzett, a dobogó harmadik helyére - az  ezred két budapesti csapatát követve - Lengyelország tartalékos katonáinak válogatottja állt fel.

_I1A8438-copy

Az eredményhirdetésen különdíjak átadására, egyéni helyezettek méltatására is sor került. Az első különdíjat tereptan kategóriában az MH 7. Területvédelmi Ezred, 83. Területvédelmi Zászlóalj (Vas vármegye), a második különdíjat erőltetett menet kategóriában az MH 7. Területvédelmi Ezred, MH 19. Területvédelmi Zászlóalj (Győr-Moson-Sopron vármegye), a harmadik különdíjat épületharcászat mezőnyben az MH 4. Területvédelmi Ezred, 101. Területvédelmi Zászlóalj (Békés vármegye) csapata vehette át. A verseny során a legjobb lövészeti eredményt Arcadius Flimczak őrvezető a lengyel csapat állományából érte el, a kategória női párjában Fekete Andrea őrmester, az MH 3. Területvédelmi Ezred, 68. Területvédelmi Zászlóalj (Jász-Nagykun-Szolnok vármegye) képviseletében vehette át az első díjat. Molnár Attila főtörzsőrmester (1. Területvédelmi Zászlóalj) a legjobb fegyverismereti eredményt elért férfi versenyző díjával tért haza, a kategória női párjában Botos Bettina szakaszvezető (101. Területvédelmi Zászlóalj) diadalmaskodott.

Az esemény zárórendezvényén – mások mellett – részt vett Nagy Ferenc, Békéscsaba alpolgármestere; dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere; dr. Takács Árpád, Békés vármegye főispánja; Hajdu Gábor tűzoltó alezredes, a Békés vármegyei védelmi bizottság titkára; Huszár Ferenc ezredes, az MH 4. Területvédelmi Ezred ezredparancsnoka, valamint több hon- és rendrendvédelmi, önkormányzati és igazgatási szervezet, civil társaság képviselője. Az idei megmérettetést – az MH 4. Területvédelmi Ezred közvetlen koordinációja alatt – a 101. Területvédelmi Zászlóalj szervezte.