Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jelenleg is tart a Magyar Honvédség tüzér katonáinak németországi kiképzése

Szöveg: Magyar Honvédség Katonai Összekötő Iroda Németország | Fotó: Sándor Roland főtörzsőrmester, Rebecca Kostanjevec szakaszvezető |  2020. november 26. 15:49

A német-magyar kétoldalú katonai együttműködés részeként a Bundeswehr kiemelt partnerként támogatja a Magyar Honvédség modernizációját. A támogatás fontos része a kiképzés, amelynek keretében a kijelölt mentor alegységek a német hadiipari szereplőktől beszerzett haditechnikai eszközök üzemeltetésére és műveleti alkalmazására készítik fel a magyar katonákat.

Németország_kiképzés (4)

A két haderő szárazföldi haderőnemeinek együttműködése a tervezési fázisból végrehajtási fázisba lépett október 5-én, amikor az MH 25. Klapka György Lövészdandár 101. Tüzérosztálya, valamint az MH Bakony Harckiképző Központ katonái megkezdték a németországi szakfelkészítésüket. A magyar katonák tízhetes, PzH 2000 önjáró löveg kezelői szakfelkészítését a Bundeswehr Weiden városában települő 131. tüzérosztálya vezeti.

A kiképzés - a szigorú járványügyi rendszabályok betartása mellett - a sikeres magyarországi német nyelvi felkészítést követően kezdődhetett meg. Az esetlegesen felmerülő (szak)nyelvi nehézségeket magyar-német szaktolmács segítségével küzdik le.

Németország_kiképzés (9)

A tízhetes kiképzés legfontosabb célja, hogy a résztvevők elsajátítsák a PzH 2000 típusú önjáró löveg kezeléséhez szükséges elméleti és gyakorlati alapismereteket, majd ezt a tudást továbbfejlesztve a jövőben képesek legyenek hazai környezetben – immár kiképzőként – a tüzér katonák felkészítésére.

Ennek érdekében a magyarok az első hetekben, az elméleti oktatás részeként megismerték a löveg technikai paramétereit, a kezeléséhez szükséges előírásokat és a biztonsági rendszabályokat. Ezután a kiképzés szimulációval támogatott gyakorlati felkészítéssel és a lövegtöltő berendezés kezelésének begyakorlásával folytatódott, majd egy 36 órás mini-gyakorlattal zárult.

A kiképzés „megkoronázásaként” a magyar katonák PzH 2000 önjáró lövegekkel végrehajtott éleslövészeten vettek részt november 16-20. között, a Grafenwöhr-i gyakorlótéren.

A december közepéig tartó kiképzést követően a katonák visszatérnek az alakulatukhoz, majd - a terveknek megfelelően - 2021. január közepén újra Weiden-be utaznak, ahol lövegparancsnoki szakfelkészítésük 2021 áprilisáig folytatódik.