Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jelentések meghallgatása a vezetési pontokon

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Rácz Tünde |  2022. február 26. 15:27

Az Ukrajnában folyó háború miatt a keleti országrészbe csoportosított honvédségi erők helyzetéről, feladatairól és készültségéről tájékozódott a honvédelmi miniszter a tárca és a Magyar Honvédség vezetési pontjain február 26-án.

RT1_8399

Benkő Tibor honvédelmi miniszter február 22-én, a nemzetbiztonsági kabinet ülését követően jelentette be, hogy az orosz agresszió miatt kirobbant háborúval összefüggésben a Magyar Honvédségnek kettős feladatra kell felkészülnie: a háború miatt – ahogyan azt Orbán Viktor miniszterelnök is bejelentette – jelentős menekülthullámra kell számítania hazánknak. Ezért egyrészt a honvédségnek együtt kell működnie és támogatnia kell a Belügyminisztérium kijelölt erőit egy esetleges humanitárius feladat kezelésében, másfelől a háborús helyzet eszkalálódása esetén, meg kell akadályoznia, hogy Magyarország területére fegyveres csoportok sodródjanak át, ezáltal Magyarország területén fegyveres harc alakuljon ki. Ezen feladatok végrehajtása érdekében a tárcavezető elrendelte a keleti határkörzet védelmének megszervezését, valamint a védelmi képességek erősítését, ezért az elmúlt napokban a szükséges létszámú katonai erő áttelepítése kezdődött meg Kelet-Magyarország egyes térségeibe.

RT1_8426

Benkő Tibor február 26-án, szombaton a Honvédelmi Minisztérium vezetési pontján, a Honvédelmi Operatív Törzsnél és a Magyar Honvédség műveleti központjában tájékozódott az Ukrajnában folyó háború aktuális helyzetéről, valamint a Magyar Honvédség keleti országrészbe átcsoportosított haderejének készültségéről. A tárcavezető és Szabó István honvédelmi államtitkár közösen hallgatták meg a jelentéseket a kialakult helyzetről, az átcsoportosított katonák és a haditechnikai eszközök pontos számáról, a létrehozott erőcsoportosításról, a legfrissebb jelentések szerinti ukrán és orosz csapatmozgásokról, a következő órák és napok lehetséges forgatókönyveiről és annak kockázati tényezőiről.

RT1_8438

Tájékozódott a kommunikációs infrastruktúra, valamint a titkos információáramlás gyorsaságáról és hatékonyságáról is. Mint mondta: létfontosságú, hogy a folyamatosan változó eseményekről a tárca és a kormány vezetése valós idejű jelentést kapjon, hogy a magyar haderő azonnal reagálni tudjon a mindenkori, pillanatnyi helyzetekre. A vezetési pontok hatékonyságának növelése érdekében Benkő Tibor további feladatokat határozott meg.

Ezzel párhuzamosan meggyőződött a nyugati országrészben zajló többnemzeti gyakorlat feladatainak végrehajtásáról és további mozzanatairól is.

Mint mondta, Magyarországon - annak keleti térségét is tekintve - továbbra is béke van, de a Magyar Honvédségnek ettől függetlenül minden eshetőségre fel kell készülnie és készen kell állnia arra, hogy garantálja az ország területének sérthetetlenségét és az állampolgárok biztonságát.