Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jelentős átalakulás előtt az amerikai légierő harci repülőgép flottája

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2021. május 26. 16:54

Az amerikai légierő költségcsökkentést javasol azáltal, hogy harci repülőgép flottáját több mint száz példánnyal csökkentené: a modern vadászgépek hiánya és az új gépek költségei arra kényszerítik, hogy egy kisebb flottában gondolkodjanak. A költségcsökkentéssel két új vadászgép beszerzéséhez ágyaznának meg a 2030-as években: az egyik a kettő közül a légierő titkos új vadászgépe.

f-15ex-3

Az Egyesült Államok légiereje azt tervezi, hogy 117-tel csökkenti a vadászgépei számát a költségek csökkentése és az új gépek ára végett. Egy belső javaslat szerint kivonnák az olyan régebbi repülőgépeket, mint az F-15, a felszabaduló forrásokat pedig inkább két új vadászgépre fordítaná: egy új, ezidáig titkos fejlesztésű típusra és egy 4,5 generációs gépre, amely az F-16-osokat váltaná.

Az Air Force magazin értesülései szerint a javaslat alapján a légierő 421 idősebb harci repülőgépet nyugdíjazna 2026-ig. A kivonandó gépek listája tartalmazza a szolgálatban lévő összes, azaz 234 darab F-15C/D Eagle-t, 124 darab F-16 C/D Fighting Falcont és a még szolgáló 63 darab A-10C Thunderbolt csatarepülőgépet.

Ugyanakkor a légierő 84 vadonatúj F-15EX Eagle II-t és 220 F-35A-t szerezne be, így flotta szempontjából ez nettó 117 gépes csökkenést jelentene összesen. Az amerikai légierő a flottáját utoljára a 2010-es évek elején csökkentette, mintegy 250 darab repülőgéppel.

A költségcsökkentéssel megtakarított pénzt két új vadászgépre fordítanák. A rejtélyes, nagyon várt Next Generation Air Dominance Fighter-re (NGAD) - amely az F-22 Raptor-t váltaná és a Multi-Role Fighter-re (MR-X) ami az F-16 helyébe lépne - kiegészítve a drágább F-35A-t. Az MR-X valószínűleg nem lopakodó vadászgép lenne, így az alacsonyabb ár mellett, az egy repült órára számított költsége is kisebb lehet, mint az F-35A-é.

Mindez természetesen még a jövő zenéje, de egyre többet lehet olvasni arról, hogy az amerikai légierő harci repülőgép flottájának összetételét is néhány típusosra redukálnák, amit jelen elképzelés szerint az F-35A, az F-15EX, a Raptorokat váltó, mostani megjelöléssel NGAD típus és az F-16-osokat váltó MR-X típus alkotna.

Forrás: jetfly.hu