Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jelentős fejlesztés vár a svéd Gripenekre

Szöveg: honvedele.hu / jetfly.hu |  2023. január 27. 17:38

A svéd Saab repülőgépgyár a napokban jelentette be, hogy megrendelést kapott a svéd légierő JAS 39C/D Gripen flottájának képességfejlesztésére.

gripen_svedlegiero-2

A körülbelül 3,5 milliárd svéd korona értékű modernizáció a 2023-2029 közötti időszakra vonatkozik. A szerződés olyan opciókat is tartalmaz, amelyek lehetővé teszik a Védelmi Beszerzési Hivatal (FMV) számára, hogy 2023-ban további megrendeléseket adjon le képességfejlesztésre.

A Saab tájékoztatása szerint a Gripeneket egy új hajtóművel szerelik fel, ami jelentősen javítja a repülési teljesítményt. Hatékonyabb elektronikai hadviselési rendszert is applikálnak, emellett a modernizálás megteremti a feltételeket a megnövelt támadási képességhez új fegyverrendszerek alkalmazhatóságával. A megrendelés magában foglalja továbbá a Saab legújabb radarjának a frissítését (PS-05/A Mk 5), amely a megnövelt teljesítmény mellett jelentősen javítja az észlelési és követési tartományt is. Tartalmaz továbbá egy továbbfejlesztett és „jövőbiztos” avionikai rendszert, amely - többek között - lehetővé teszi a szenzorok gyors szoftverfrissítését.

„A svéd légierő meglévő C/D flottájának képességeiben jelentős előrelépést eredményezhet ez a modernizáció. A szerződés nagy ugrást jelent - többek között - a radar teljesítménye és funkcionalitása tekintetében, mind a hardverre, mind a szoftverre vonatkozóan, és a jövőre nézve is biztosítja a Gripen C/D alkalmazhatóságát” – mondta Jonas Hjelm, a Saab repülési üzletágának vezetője.

A képességbővítés jobb együttműködést tesz lehetővé a Gripen C/D és a Gripen E között, például a támogató rendszerek és adatkapcsolatok frissítésével. Az interoperabilitás elengedhetetlen feltétel, mivel a platformokat éveken keresztül párhuzamosan fogják használni.

Forrás: jetfly.hu
Címkékhaditechnika