Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irán újabb katonai segélyt jelentett be a damaszkuszi vezetésnek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2023. január 27. 15:42

Irán január 24-én, kedden, újabb katonai segélyt jelentett be a szíriai vezetésnek a 2011 óta vívott polgárháborújában.

„Készen állunk segíteni a szíriai fegyveres erőknek” – idézte Hoszein Szalami tábornokot, az iráni Forradalmi Gárda főparancsnokát a Tasnim félhivatalos hírügynökség. A tábornok szerint a Forradalmi Gárda „a kívánt mértékben” fog segítséget nyújtani. Ezzel összefüggésben különösen a kiberhadviselést említette. Szalami ugyanakkor nem ismertette, mennyi támogatást fog küldeni. A tábornok a felajánlást Ali Mahmúd Abbász szíriai védelmi miniszternek a Forradalmi Gárda székhelyén tett látogatása alkalmával tette.

Irán Oroszország mellett Bassár el-Aszad szíriai elnök legfontosabb szövetségese. Teherán korábban azt bizonygatta, hogy mindössze tanácsadókkal segíti a damaszkuszi vezetést, azonban katonai felszerelést nem küld.

A szíriai kormányerők szövetségeseik – Oroszország és Irán – támogatásával időközben visszaállították az ellenőrzést az ország területének kétharmada felett. Szíria gazdasága azonban romokban hever, polgárháború előtti 20 milliós lakosságának több mint fele külföldre menekült, vagy az országban maradt ugyan, de kénytelen volt elhagyni otthonát a harcok miatt. Az ENSZ adatai szerint a polgárháború több mint 300 ezer polgári áldozatot követelt.