Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jelentősen nőtt a robbantások száma Afganisztánban

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. szeptember 1. 9:37

Másfélszeresére nőtt a robbantásos merényletek száma Afganisztánban tavaly óta – nyilatkozott a nemzetközi biztonsági erők (ISAF) vezérkari főnöke. 2008-ban eddig mintegy 1200 robbanószerkezetet hoztak működésbe az afgán felkelők, míg 2007 első nyolc hónapjából 800 robbantást jegyeztek fel.

Hans-Lothar Domröse tábornok szerint “aggodalmat keltő ez a tendencia és még nem győztük le a felkelőket". Hozzátette: 2008-ban mintegy 1300 robbanószerkezetet hatástalanítottak, a tavalyi év azonos időszakában 850-et.

Domröse szerint ez azt mutatja, hogy az ISAF-katonák jó kiképzést kaptak, de a felkelők eszközei is fejlődtek. A lesből végrehajtott támadások száma kis mértékben nőtt a tavalyihoz képest, az öngyilkos merényleteké pedig megközelítőleg megegyezik a 2007. évivel.

Tavaly 160 ilyen támadás történt, több, mint a tálib rendszer megdöntése, 2001 óta bármelyik évben.

Domröse szerint növelni kell a nemzetközi szerepvállalást a civil újjáépítésben. Az ISAF a “megtisztítani, megtartani, építeni" stratégiát követi – mondta -, vagyis megtisztítani egy térséget a fegyveresektől, majd ellenőrzés alá vonni, hogy aztán lendületet kapjon az újjáépítés. Az ISAF a maga részéről eleget tesz a feladatának – jelentette ki.