Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jemeni polgárháború - Több polgári személy meghalt a lázadók tüzérségi támadásában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2020. december 1. 9:24

Legalább hét polgári személy meghalt november 29-én, vasárnap, amikor a síita húszi lázadók tüzérségi támadást hajtottak végre egy falu ellen a nyugat-jemeni Hodeida tartományban - közölték a kormányhoz hű erők.

A tengerparti Hodeida várostól délre fekvő település elleni támadásban tíz másik ember megsebesült. Hodeida és a stratégiailag fontos kikötője 2014 vége óta a lázadók kezén van. Az elővárosokat a kormányerők ellenőrzik. Jemen hatalmi harcok színtere 2014 vége óta a Szaúd-Arábia támogatását élvező kormány és a Rijád fő térségbeli ellenlábasa, Irán támogatta húszi lázadók között.

A vasárnapi támadásról akkor érkeztek a hírek, amikor kiszélesedőben vannak a harcok a húszik és a Szaúd-Arábia vezette katonai szövetség között. A szövetség légitámadásokat intézett a héten Jemen ellen, miután a húszik közölték, hogy rakétát lőttek ki az Aramco szaúdi olajvállalat dzsiddai létesítményére. A szaúdi hatóságok később megerősítették a támadás tényét. A konfliktus az éhínség határára sodorta a szegény országot és lerombolta az infrastruktúráját.