Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A székesfehérvári ezred logisztikusai munkával ünnepelnek

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: Révész Csaba |  2020. december 1. 10:58

Az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred logisztikusai három területen: a Logisztikai Főnökségen, a Logisztikai Zászlóaljnál és a Helyőrség Támogató Parancsnokságon teljesítenek szolgálatot. A logisztikusok napja alkalmából Peres Attila századossal, a székesfehérvári alakulat megbízott logisztikai főnökével beszélgettünk.

Peres_szds

„A Logisztikai Főnökség felelős a logisztikai támogatás tervezéséért és szervezéséért, illetve - a rendelkezésre álló költségvetési előirányzatokkal és a szabályzókkal összhangban - a gazdálkodásért. Munkájukban döntő változással bírt 2019-ben az Alap Logisztikai Információs Rendszer (aLOGIR) bevezetése. Ez az újdonság a főnökség teljes állományától, illetve a nyilvántartóktól is új szemléletmódot követelt. A beszerzési területet érintő jogszabályi változás ugyanakkor számos új hatáskört biztosított az alakulatok részére. A közelmúltban az informatikai beszerzések rendszere is teljesen átalakult, amely szintén kihívást jelentett számunkra” – emlékeztetett Peres Attila százados, a székesfehérvári alakulat megbízott logisztikai főnöke.

2021-ben kiemelt feladatként jelentkezik majd a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-Parancsnokság működési feltételeit biztosító, nem szervezetszerű Ideiglenes Támogató Alegység működtetése, valamint - ezzel párhuzamosan - a szervezetszerű Támogató Alegység megalakítása és feltöltése, amely az ezred szervezeti felépítésére és feladatrendszerére is hatással lesz. „Beosztottjaim szaktudása, értékrendje garancia arra, hogy folyamatosan helyes úton járjunk” – hangsúlyozta a százados, aki igyekszik felelős vezetőként meghozni döntéseit, törekedve a csapatszellem erősítésére, munkatársai elismerésére.

A Logisztikai Zászlóalj tevékenysége is hasonlóan sokrétű. Alapvető funkciókat látnak el, mint például az étkeztetés, a személy- és anyagszállítás, az anyagellátás, a fegyverek működésének biztosítása, tábori telepítés, kiszolgálás és pakolás, olykor még díszelgés is. Napjainkban, a járványhelyzet ideje alatt a kórházakban is segítik az egészségügyi dolgozókat. Javító századuknál a személy- és teherautók, valamint a harcjárművek karbantartása, műszaki vizsgáztatása, emellett a rakodás és a külföldi utakra való felkészülés is a feladatkörükbe tartozik, míg a műszaki ellenőrző állomás a gépjárművek vonatkozásában biztosítja az ezred napi életét.

Tóth_alez

Tóth András alezredest, a zászlóalj parancsnokát örömmel tölti el, hogy a közelmúltban számos új gépjárművet sikerült beszerezniük. Mint fogalmazott: munkájuk során számos probléma merülhet fel, amely a logisztika számára valódi kihívást jelent, ennélfogva, a logisztikusok napját legtöbbször munkával töltik, s csak igen ritkán szakíthatnak időt a kikapcsolódásra.

Címkéklogisztika