Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jemennek szánt iráni fegyvereket foglaltak le francia haditengerészeti egységek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2023. február 5. 18:17

Jemeni lázadóknak szánt iráni gépkarabélyok, géppuskák és tankelhárító rakéták ezreit foglalták le január 15-én francia haditengerészeti egységek az Ománi-öbölben – közölte február 2-án, csütörtökön az amerikai haderő közel-keleti térségért is felelős középső parancsnoksága (CENTCOM).

Bár Irán tagadja, hogy köze volna a fegyverszállítmányhoz, a CENTCOM által közzétett felvételek szerint a harceszközök hasonlók voltak a térségben lefoglalt – Teheránhoz köthető – más szállítmányokban találtakhoz. A küldemény több mint háromezer gépkarabélyt, 578 ezer lőszert, valamint 23 – indítócsőből kilőhető – páncéltörő rakétát tartalmazott.

Nasszer Kanaáni iráni külügyi szóvivő visszautasította azt a feltételezést, hogy Teherán állna a jemeni húszi felkelőknek szánt fegyverszállítmányok mögött, politikai indíttatásúnak nevezve ezeket a vádakat.

Irán ENSZ-képviselete az AP amerikai hírügynökségnek eljuttatott állásfoglalásában hangsúlyozta, hogy Teherán betartja a világszervezet Biztonsági Tanácsának Jemen ügyében hozott határozataihoz, amelyekkel egyebek között fegyverembargót vetettek ki a síita húszi lázadókkal szemben.

Jemenben 2014 augusztusa óta tart a polgárháború az Irán támogatását élvező húszik, valamint a Szaúd-Arábia és más arab országok által támogatott, a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz – a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz – hű erők között. A felkelők ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormányerőket támogató arab koalíció. Az ENSZ humanitárius katasztrófaként értékeli a konfliktust, amely az éhínség szélére sodorta az ország lakosságát.