Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dél-Szudánban ismét összecsapások törtek ki

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2023. február 5. 17:07

Huszonhét ember, köztük több gyerek vesztette életét Dél-Szudánban, miután környékbeli pásztorok civilekre támadtak az ország déli részén fekvő Kajo Keji városánál, nem sokkal Ferenc pápa február 3-án, péntekre tervezett látogatása előtt.

Phanuel Dumo, a megyei tanács egyik tagja azt mondta, a halottak között öt gyerek és egy várandós nő is van. A pásztorok szerint korábban környékbeli lázadók támadtak rájuk és hat társukat megölték, a gyilkosságokat pedig megtorlásnak szánták.

Pénteken az országba látogat Ferenc pápa is. Az egyházfő társaságában érkező Justin Welby canterburyi érsek megdöbbenését fejezte ki a gyilkosságok hírére, és Twitter-üzenetében békére szólított fel.

Sokan attól tartanak, hogy a dél-szudáni erőszak újjáéledésével a fegyveres harc ismét lángba borítja a törékeny békéjű kelet-afrikai országot. A világ legfiatalabb államának számító, 2011 óta független Dél-Szudánban 2013 decemberében mérgesedett el a viszály az eltérő etnikai csoporthoz tartozó Salva Kiir elnök és helyettese, Riek Machar között, aminek következtében polgárháború tört ki. A harcok csaknem 400 ezer halálos áldozatot követeltek.

A polgárháború hivatalosan 2018 szeptemberében ért véget a hatalommegosztás elvét rögzítő békeszerződéssel, ám azóta is rendszeresen jelentenek összecsapásokat állattartó nomádok és városlakók, valamint egymással szemben álló törzsek között.