Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jó napot, Honvédek és Tűzoltók!

Szöveg: Papp Nikolett |  2009. január 26. 12:25

Ezzel a szokatlan köszöntéssel kezdődött a reggeli sorakozó az MH Központi Kiképző Bázis (Szentendre) Kossuth Lajos alakuló terén múlt hét pénteken.

Dr. Isaszegi János mk. vezérőrnagy ezzel a gesztussal a tűzoltókat is köszöntötte kéthetes alapkiképzésük zárónapja előtt. A tűzoltók szakasza ugyanis az MH KKB és MH KPTSZI állományával, köztük a két nappal korábban bevonult szerződéses legénységi állományú honvédekkel– sorakozott fel.

Immár második alkalommal döngött az alakuló tér betonja a tűzoltók díszlépéseitől, mert január 12-én 40 lánglovag kezdte meg alaki és szakmai kiképzését, valamint fizikai felkészülését. Az együttműködésre a MH KKB és a Fővárosi Tűzoltó Parancsnokság között létrejött megállapodás alapján került sor. Az első ilyen alkalom 2008-ban volt, akkor 41 tűzoltó kapta meg a szükséges alaki kiképzést.

A kiképzés kezdetén Dr. Bende Péter tűzoltó vezérőrnagy, Fővárosi Tűzoltóparancsnok elmondta, a katonai légkörre azért van szükség, hogy a leendő tűzoltók képesek legyenek a fegyelmezett beavatkozásra és maradéktalanul teljesítsék a kiadott parancsokat. Hangsúlyozta továbbá, hogy a katonák és a tűzoltók hatékony együttműködése elengedhetetlen, hiszen gyakran együtt kell küzdeniük a természeti csapások ellen is.

A két hetes tűzoltó szaktanfolyam során napi hét órás felkészítés keretében a tűzoltók elsajátították saját alaki szabályzatuk elméleti és gyakorlati követelményeit, illetve testi képességek fejlesztésére is sor került. A felkészítés alaki szemlével és az oklevelek átadásával fejeződött be január 23-án.