Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jó szerencsét, semmi mást!

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Rácz Tünde |  2021. szeptember 14. 20:58

Elkezdődött az „1000 év katonái” című, középiskolásoknak meghirdetett honvédelmi csapatvetélkedő szeptember 14-én, a komáromi Monostori Erődben.

Komárom (8)

„1000 év katonái” címmel hirdette meg a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség azt a honvédelmi témájú szellemi csapatvetélkedőt, amelynek elsődleges célja, hogy a résztvevők minél alaposabb ismereteket sajátítsanak el a magyar történelem katonai sikereiről, illetve megismerkedjenek a minden tekintetben megújuló Magyar Honvédséggel.

Az első, a járványhelyzet miatt online formában megtartott fordulóra harminchét középiskola több, mint ötven csapata nevezett be. A feladatok között bemutatkozó videó készítése, hadtörténeti vagy honvédelmi témájú plakát készítése, egy Zrínyi Miklóssal kapcsolatos feladatsor teljesítése, valamint a versenyzők iskolájának környékéhez kötődő bármilyen hadtörténelmi esemény bemutatása szerepelt. A most kezdődő második fordulóra tizenhárom csapat maradt, a versenyzők valamennyien a Honvéd Kadét Programban részt vevő iskolák diákjai.

Komárom (10)

A verseny ünnepélyes megnyitóján a komáromi Monostori Erődben dr. Boldizsár Gábor ezredes, a HM Oktatási, Tudományszervező és Kulturális Főosztályának vezetője köszöntötte a diákokat. Mint mondta, olyan időben kezdődött el a verseny, amely embert próbáló volt Magyarország szempontjából, hiszen egy láthatatlan ellenséggel, a koronavírussal küzdött. A versenyzők ennek ellenére kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, így jutott el Komáromba a tizenhárom legjobb csapat.

Boldizsár ezredes emlékeztetett: a verseny meghirdetése a Zrínyi-emlékévhez kapcsolódott, a költő, hadvezér, államférfi és hadtudós születésének négyszázadik évfordulóján. „Arra a személyre emlékezünk, aki a magyar hadtudomány szempontjából kiemelkedőt alkotott, aki az ország védelmében, a török elleni küzdelem során maradandót mutatott fel, aki szépirodalmi alkotásaival, nemzete sorsa miatti aggódásával, pennájával és kardjával írta a történelmet” – mondta.

A versenyt hivatalosan Boldizsár Gábor szintén a hadvezér szavaival nyitotta meg. „Azt kívánom önöknek, hogy ebben a versenyben legyen segítségükre Zrínyi Miklós gondolata, erénye. Zrínyi hadtudományi írásaiban megemlékezik arról, hogy csak arra tud rámosolyogni a szerencse, aki képes azt felismerni. Önöknek is csak ezt tudom mondani: jó szerencsét, semmi mást!”

Komárom (16)

Az „1000 év katonái” vetélkedő második fordulójának versenyszámait holnap, szeptember 15-én rendezik meg, délután pedig az eredményhirdetésre is sor kerül.