Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jobb a kínai Hummer?

Szöveg: Háború Művészete |  2009. január 18. 7:23

A kínai Dongfneg Motor cég által gyártott új, Mengshi névre keresztelt terepjáró több tekintetben felülmúlja az amerikai Hummer típusú katonai járműveket, nyilatkozta az új kínai terepjáró vezető tervezője, Huang Song.

A kínai fejlesztőmérnökök szerint az általuk gyártott Mengshi a vizsgált 15 mutató közül 12-ben jobb eredményeket produkál, mint az amerikai Humvee. Ezek között az eredmények között megtalálható a fogyasztási mutató éppúgy, mint a gépjármű terhelhetősége. A Mengshi hivatalosan 2007 óta található meg a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg állományában. A sorozatgyártás előtti fejlesztőmunka hat évet vett igénybe, melynek során több mint 200 ezer órás tesztsorozatot hajtottak végre. A tesztautók több mint 1,6 millió kilométert tettek meg ez idő alatt.

A vezetési próbákon kívül több kísérletnek is meg kellett hogy feleljen az új jármű. Ilyen volt pl. a deszant dobás, nagy magasságon történő szállítás, valamint szélsőséges időjárási körülmények közötti üzemeltetés. A kísérletek során a Mengshi igazolta a vele szembeni elvárásokat, minden tekintetben megfelelt a hadsereg igényeinek.

Talán ennek is köszönhető, hogy a 2009. január 9-én megtartott nemzeti tudomány és technikai fejlesztések konferenciáján a Dongfeng Motor fejlesztő mérnökei első helyen végeztek.

Címkékvizsga