Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csere előtt a megviselt járművek

Szöveg: Háború Művészete |  2009. január 18. 7:20

Nyolc év kimerítő szolgálati év után az Irakban és Afganisztánban üzemben lévő közel 4000 darab LVS (Logistics Vehicle System) teherautó igencsak megviselt állapotban van.

Az amerikai tengerészgyalogság tulajdonát képező LVS járműflottát az 1980-as évek második felében vásárolták, és az előzetes tervek szerint 20 évig szolgáltak volna. A háborús körülmények, valamint a sokszor kedvezőtlen időjárási és földrajzi adottságok ráadásul megrövidítették az LVS járművek üzemidejét, így égető lenne a cseréjük.

A tengerészgyalogosok az LVSR (Logistics Vehicle System Replacement) járművel kívánják helyettesíteni a LVS-eket, melyeket ugyanaz a gyártó biztosít. Az eredeti 8×8-as LVS 22.5 tonna rakomány elszállítására képes normális útviszonyok között. A kedvező kialakításának és teherbírásának köszönhetően a tengerészgyalogosok nem kívántak radikálisan új teherautót vásárolni, ezért döntöttek az LVS korszerűsített változata mellett. Az LVSR-en számos apróbb változtatást hajtottak végre, továbbá új motrot is kapott. Úgy alakították ki, hogy igen gyorsan felfegyverezhető legyen. Az LSVR különböző típusaiból összesen 1900 darabot rendelt a U.S. Marines Corps, melyeket 2012-ig kézbesítenek.

CímkékAfganisztán