Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jobb az orosz, mint az amerikai vagy akár a kínai?

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu / RiaNovosztyi |  2012. február 14. 17:37

Az orosz légierő parancsnoka, Alekszandr Zelin vezérezredes február 13-án úgy nyilatkozott, hogy az orosz távlati vadászrepülőgép, a T–50 (PAK FA) fő jellemzőiben felülmúlja mind az amerikai F–22, mind pedig a kínai J–20 típusú vadászrepülőgépeket.

„Egy összehasonlító elemzés eredményeképpen azt a következtetést vonhatjuk le, hogy az orosz T–50 típusú, ötödik generációs vadászrepülőgép úgy maximális sebesség tekintetében (utánégető- és utánégető-nélküli üzemmódokon egyaránt) felülmúlja külföldi riválisait, az amerikai F–22 és kínai J–20 típust, mint a hatótávolságot, a rendelkezésre álló tolóerő-felesleget és a megengedett maximális túlterhelésértékeket figyelembe véve" – mondta a vezérezredes.

A légierő parancsnoka szerint az orosz prototípus méreteit és tömegét tekintve hasonlóságot mutat külföldi vetélytársaival, azonban „nekifutási- és kifutási távolsága lényegesen rövidebb" és „külsőre megnyerőbb" külföldi konkurenseinél.

Az orosz védelmi minisztérium tervei alapján a PAK FA vadászrepülőgépnek többek között modern fedélzeti elektronikával és „elektronikus pilótával" kell rendelkeznie az elődökhöz képest. Az F–22 típusú vadászrepülőgép 2005-ben állt hadrendbe az Egyesült Államok légierejében, míg a kínai J–20 típus jelenleg még a fejlesztés stádiumában van, első repülésére 2011-ben került sor.

Napjainkban is zajlanak a „Szuhoj" cég által fejlesztett PAK FA kísérleti repülései, amelyben jelenleg három prototípus vesz részt és február 8-ig már több mint 120 felszállást hajtottak végre. Ebben az évben valószínűleg csatlakozik a tesztrepülések végrehajtásához a negyedik gép is.

Címkéklégierő