Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jolly Vihar 24: újra Pápán az amerikai sólymok

Szöveg: dr. Luka Dániel | Fotó: MH 47. BRT KOMF, USAFE |  2024. augusztus 2. 11:30

A Magyar Honvédség 47. Bázisrepülőtér volt a logisztikai központja a Jolly Vihar 24 harctéri kutató-mentő gyakorlatnak, amelyen három amerikai HH-60G Pave Hawk helikopter vett részt.

202408_Pápa_Jolly_Vihar_24_MH 47. BRT KOMF, USAFE (14)

A forgószárnyasok Olaszországból, az Amerikai Légierő Európai Erőinek avianói repülőbázisáról érkeztek a többhetes gyakorlatra. A pápai ezred befogadó nemzeti támogatást nyújtott az amerikai 56. és 57. Harctéri Kutató-Mentő Század számára, aminek során a magyar katonák a földi kiszolgálással kapcsolatos feladatokat, például üzemanyag-utántöltést hajtottak végre.

A magyar-amerikai együttműködés immár több évre nyúlik vissza, hozzájárulva ezzel a két nemzet védelmi képességének fejlődéséhez és bővítéséhez. Az összhang kialakítása és egymás kölcsönös támogatása azok az elemek, amelyek feltétlenül szükségesek a gyakorlat sikeres végrehajtásához. Mindezt hangsúlyozandó találkozott egymással Barta Sándor ezredes, a bázisrepülőtér parancsnoka és William D. Lutmer ezredes, az amerikai 31st Operations Group, 31st Fighter Wing parancsnoka.

202408_Pápa_Jolly_Vihar_24_MH 47. BRT KOMF, USAFE (3)

A Pave Hawk helikopterek, amelyek mindkét oldalán ajtólövészek vannak GAU-2 M134 Minigun típusú gépágyúkkal felszerelve, különböző harctéri mentési eljárásokat, így például ereszkedéses mentést gyakoroltak. A harctéri körülmények közötti szimulációt és éleslövészeteket ez alkalommal is a Magyar Honvédség Központi Gyakorló- és Lőtéren tartották.

A gyakorlat rendkívül hasznos a magyar katonák számára: a földi kiszolgálás során nemcsak logisztikai támogatást nyújtanak, hanem kifejezetten ehhez a harctéri kutató-mentő helikoptertípushoz kapcsolódó eljárásrendeket is megismernek és elsajátítanak. A korábbi években a szakmai képzés kiterjedt a beragadt lőszer eltávolításának eljárásrendjére és a sebesültek kimenekítésére. Ebben az évben lehetőség nyílt arra, hogy nemcsak pápai katonák, hanem rendőrök is különböző feladatokat hajtsanak végre a helikoptereken szakmai kiképzés céljából. Négylábú bajtársak találkozhattak közelebbről az amerikai „madarakkal”: a Veszprém Vármegyei Rendőr-Főkapitányság robbanószer-kereső kutyája és vezetője kiképzési célból kívül-belül körbeszimatolta a helikoptereket robbanószer és lőszer után kutatva. A speciális körülmények között történő átvizsgálás gyakorlati tapasztalattal gazdagította a robbanószer-keresőket. A helyi Őrkutya-vezető és Kiképző Raj három szolgálati kutyája pedig a levegőbe is emelkedhetett az egyik forgószárnyas fedélzetén, hogy vezetőik fel tudják mérni reakcióikat a szokatlan és különleges helyzetben.

202408_Pápa_Jolly_Vihar_24_MH 47. BRT KOMF, USAFE (4)

Mindemellett folytatódott az Amerikai Légierő járó hajtómű melletti üzemanyagtöltés eljárásrendjének gyakorlása, egyelőre szimuláció keretében, álló hajtómű melletti, úgynevezett száraz begyakorlással. A katonák a folyamat során tűzoltó szakmai szempontok alapján beszélték át a procedúra főbb lépéseit. Az eljárás célja, hogy a földön töltött időt minimalizálják az időkritikus légi műveletek, úgymint harctevékenység, kutató-mentő feladatok, légi tűzoltás során, így biztosítva a légi jármű minél gyorsabb bevethetőségét.

A pápai alakulat és az Amerikai Légierő 56. és 57. Harctéri Kutató-Mentő Százada eredményesen zárta a Jolly Vihar 24 gyakorlatot, amely maradéktalanul elérte a központi célkitűzéseket.