Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jövőre hatalomváltás Phenjanban?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. október 26. 11:51

Dél-koreai hírszerzési források szerint Kim Dzsong Il észak-koreai vezető akár már jövőre átadhatja a hatalmat legkisebb fiának. Ha a kommunista állam vezetőjének egészségi állapota elég jó ahhoz, hogy képes legyen felügyelni a hatalomátadást, az utódjául kinevezett Kim Dzsong Un már jövőre átveheti az irányítást.

Kim Dzsong Il már maga mellett tudhatja a legmagasabb szintű vezetőket az utódlás kérdésében, és egy éven belül várhatóan képes lesz meggyőzni a teljes politikai vezetést, hogy fogadják el a fiát utódjaként – közölte egy dél-koreai hírszerzési képviselő hétfőn.

Az 1994 óta hatalmon lévő Kim – amerikai és dél-koreai titkosszolgálati értesülések szerint – tavaly augusztusban agyvérzést kapott, de úgy tűnik, felépült és továbbra is az ő kezében összpontosul a hatalom Phenjanban. Az egészségügyi problémák mindazonáltal ráirányították a figyelmet az utódlás kérdésére.

Szöuli értesülések szerint Észak-Koreában már nagyszabású propaganda zajlik, amelynek célja, hogy Kim Dzsong Unt rátermett vezetőként tüntessék fel, aki képes a kommunista állam irányítására.