Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jövőre rendszerbe állítják az új atomrakétát

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. december 18. 9:30

Oroszország jövőre megkezdi új típusú hadászati rakétái, a több atomtöltettel felszerelhető RSz 24-esek rendszerbe állítását – jelentette be Moszkvában Nyikolaj Szolovcov, az orosz hadászati rakétaerők főparancsnoka.

E rakéták telepítése nincs ellentétben a jövő decemberben lejáró START-szerződéssel, amely tiltja az interkontinentális, ballisztikus rakéták felszerelését több, különböző célpontra irányítható robbanófejjel, a tilalom csak a már meglévő rakétákra vonatkozik. Az RSz 24-es viszont teljesen új típusú rakéta – mondta a vezérezredes.

Az orosz és amerikai tárgyalódelegációk jelenleg is dolgoznak azon, hogy a még a hidegháború idején, annak végén, fegyverzetkorlátozási céllal megkötött START-1-szerződést újjal helyettesítsék.

A tábornok távolabbi tervekről is beszámolt: a 2015-2020-as időszakra még korszerűbb rakétát szeretnének kifejleszteni.

Ezek a rakéták képesek lesznek minden feladatot végrehajtani, még akkor is, ha rakétaelhárító rendszereket állítanak velük szembe – mondta.

Szolovcov közölte, hogy jövőre 13 katonai rakétakísérletet akarnak végrehajtani. Kijelentette: reméli, hogy Oroszország a pénzügyi válság ellenére is képes lesz modernizálni hadászati rakétaerőit.