Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jubilált a sárga zászló, ünnepeltek a debreceni lövészek

Szöveg: Sárkány Beáta főhadnagy | Fotó: Szalka Miklós őrvezető és Girus Zsolt |  2021. február 5. 10:47

Jubileumi ünnepségen emlékeztek az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 39. Lövészzászlóaljának katonái arra, hogy tíz évvel ezelőtt a honvédelmi miniszter a 39-es hadrendi számot és a legendás sárga zászló másolatát adományozta az alegységnek, Debrecen főterén.

Debrecen04

A zászlóalj névadóját és jogelődjét, a 39. császári és királyi gyalogezredet, Debrecen egykori háziezredét Mária Terézia parancsára, 1756-ban állították fel. A 39-esek számos csatában és háborúban vettek részt, történelmük fényes győzelmeikről és kiemelkedő haditetteikről szól. A sárga zászló, amelyet az ezred érdemeiért kapott, szimbólum: a monarchia 102 gyalogezredéből mindössze négy érdemelte ki ezt a megtisztelő címet bátorságával és helytállásával. Immár tíz éve a debreceni lövészek is e zászló mögött sorakoznak fel.

Idén a vírushelyzet felülírta a hagyományokat, így a jubileumi rendezvényeket csak korlátozott számú résztvevővel és a járványügyi szabályok betartásával lehetett megtartani.

A debreceni Kossuth Laktanya alakulóterén ünnepélyes sorakozóval kezdődött az ünnepség február 3-án reggel. Varga István alezredes, a zászlóalj parancsnoka beszédében a 39-esek elmúlt tíz évének érdemeit méltatta. Felidézte a számtalan feladatot, gyakorlatot és missziót, amelyben a debreceni lövészek részt vettek, majd jogelődjük és névadójuk dicsőségét hangsúlyozta. „A 39-es név kötelez. A régi 39-esek nevét egész Európában ismerték. Harcoltak Napóleon ellen, 1848-49-ben megküzdöttek az osztrákokkal és az oroszokkal, majd ott voltak az első világháború minden frontján, ahol magyar katona harcolt. Zászlónk is különleges: míg a Monarchia ezredeinek zászlói fehérek voltak, a 39-eseknek engedélyezték a sárga zászló használatát.  Igyekezzünk méltóak lenni rá” – fogalmazott beszédében az alezredes.

Debrecen08

Az ünnepségen részt vett Vantal Zsolt ezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár törzsfőnöke, aki felidézte a tíz évvel ezelőtti eseményeket, amikor zászlóaljparancsnokként ő vehette át a sárga lobogót Debrecen főterén.

A rendezvényen Sajtos Szilárd őrnagy, a lövészdandár református tábori lelkésze mondott áldást, akit a zászlóalj parancsnoka tiszteletbeli 39-essé avatott az elmúlt évtizedben végzett tevékenysége elismeréseként. „Tíz éve már, hogy számtalan gyakorlaton és misszióban volt együtt a zászlóaljjal és a határon is együtt szolgált a 39-esekkel. Elismerésünket szeretnénk kifejezni azzal, hogy magunk közé fogadjuk” - mondta Varga István alezredes.

Az évfordulón - az elmúlt évekhez hasonlóan – idén is elismerések adtak át, az arra érdemeseknek.

Denbrecen06

A rendezvény Debrecenben, a Medgyessy sétányon, a 39-esek szobránál folytatódott, ahol Kiss Róbert törzszászlós, az alegység vezénylőzászlósa emlékezett az egykori 39-esek hőstetteire. „Ma van a tizedik évfordulója, hogy zászlóaljunk a 39-es hadrendi számot felvette. Többségünk a régió szülötte, így dédszüleink, ükszüleink jobbára szintén 39-esek voltak. Örökükbe léptünk. A zászlót és a számot mi visszük tovább. Az ezred címere itt van karjainkon. Ezért állunk itt és ezért hajtunk fejet az elődök előtt. Egy percre megállunk, és a régi hősökre gondolunk” - mondta.

A megemlékezés végén a zászlóalj vezetése koszorút helyezett el emlékműnél.

H.nánás04

A rendezvény Hajdúnánáson zárult, az egykori 39-es hős, Daróczi Ambrus hadnagy sírjánál. Kiss Róbert törzszászlós - aki évtizedek óta elszántan kutatja elődeik történetét - az ő tetteire emlékezett.

„Daróczi Ambrus hadnagy! Itt állunk a sírodnál, mert a 39-esek nem felejtettek el téged. Mert mindig is 39-esnek gondoltak. Bár életed utolsó évében már a 38. repülőszázadban szolgáltál, az ezred akkor is a sajátjának tartott. Halálod után is az ezred hősi halottjai között tartottak számon. Mi, mai 39-esek is ragaszkodunk hozzád, mint az ezred egyik legvitézebb szakaszparancsnokához. A 39. lövészzászlóalj nem felejt el téged. A 22-es védőállás egy szikladarabja ott van az épületünk előtt, és történetedet a napokban kifüggesztettük, hogy minden 39-es megismerjen téged, mert te vagy a példa” - hangsúlyozta a törzszászlós.

A megemlékezésen és koszorúzáson részt vett Szólláth Tibor Zoltán, Hajdúnánás polgármestere, valamint Nagyné Legény Ildikó, a település alpolgármestere is.