Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jubileum és elismerés

Szöveg: MHP PKI TNYO | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2021. február 25. 15:10

Születésnapján köszöntötte Fucsku Sándor vezérőrnagyot dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese.

Fucsku vezérőrnagy - aki korábban a „Tiszti Szolgálati Jel” babérkoszorúval ékesített fokozatát is átvehette - négy évtizeden keresztül végzett munkája elismeréséül, a németországi Ulmban települt Többnemzetiségű Összhaderőnemi Parancsnokság (Multinational Joint Headquarters Ulm), parancsnokhelyetteseként szolgált 2016 óta.

A vezérőrnagy részére Magyarország honvédelmi minisztere - a külszolgálat befejezése alkalmából, a fegyver nélküli, tartós külföldi szolgálat teljesítésének elismeréséül - a „Külszolgálatért Szolgálati Jelet” adományozta. A tábornok a magyar kitüntetés mellett a katonának békeidőben adható legrangosabb német elismerést, a Bundeswehr szolgálati érdemjelének arany fokozatát is átvehette.

20210225-Fucsku-vorgy (1)

Az együtt szolgált évekre visszaemlékezve dr. Böröndi Gábor altábornagy felidézte Fucsku Sándor vezérőrnagy életútját. Következetessége, embersége, igazságossága mellett fontos tulajdonságként említette a humorérzékét, ami a nehéz helyzetekben sem hagyta el. Az altábornagy hangsúlyozta: szakmai tudása, kapcsolatrendszere, és kapcsolatépítési képessége példaértékű lehet a következő generáció számára is.

Fucsku vezérőrnagy a következőkben berlini katonai attasé lesz. Ahogy a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese fogalmazott: a jelenlegi egyik legfontosabb katona-diplomáciai posztot fogja betölteni, hiszen a Magyar Honvédség ezer szállal kötődik Németországhoz a haderőfejlesztés révén.

Az ünnepségen Fucsku vezérőrnagy 60. születésnapja alkalmából átvehette a Magyar Honvédség parancsoka által adományozott emléktárgyat, egy „Hadik Szablyát”.

20210225-Fucsku-vorgy (2)

* * *

Fucsku Sándor vezérőrnagy katonai pályafutása 1979-ben kezdődött, amikor felvételt nyert a Kossuth Lajos Katonai Főiskola felderítő szakára, Szentendrére. Hadnaggyá avatása után – 1983-ban – az MN 62. Gépesített Lövészezred felderítő századának parancsnoka lett, Hódmezővásárhelyen. 1991. szeptember 1-jétől az MH Szárazföldi Csapatok Parancsnoksága, Parancsnoki Iroda főmunkatársa volt Székesfehérváron. 1993-ban ebben a beosztásában kapta meg az első főtiszti – őrnagyi - rendfokozatát. 2006-ban – immár ezredesként – Szarajevóban a Bosznia-Hercegovinai Fegyveres Erők Békeműveletek Kiképző Központjában (Peace Support Operations Training Centre - PSOTC) volt oktató. 2007-ben lett az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) felderítő főnöke, majd 2009-től az ISAF Északi Régió Parancsnokság törzsfőnöke, Afganisztánban. 2010-től egy éven át az MH ÖHP törzsfőnöke, majd a Szövetséges Műveleti Parancsnokság – Szövetséges Átalakítási Parancsnokság törzsfőnökének együttműködési helyettese volt a belgiumi Mons-ban. 2013-tól – újra Székesfehérváron – az MH ÖHP parancsnokaként látta el szolgálatát. 2016-tól napjainkig a Többnemzetiségű Összhaderőnemi Parancsnokság (Multinational Joint Headquarters Ulm), parancsnokhelyettese volt a németországi Ulmban.