Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elsődleges feladatunk a nemzet szolgálata

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2021. február 25. 16:15

Az ország fegyveres védelme és más általános katonai feladatok mellett az a legfontosabb, hogy a katonák az emberek egészségének védelmét legjobb tudásuk szerint segítsék - mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter február 25-én Budapesten, évértékelő és feladatszabó értekezletén.

A Honvédelmi Minisztériumban csütörtökön megtartott értekezleten a tárcavezető rendhagyónak nevezte a 2020-as évet, hiszen a járványhelyzet mindenre hatással volt, ám - mint fogalmazott - ennek ellenére is sikerült a kitűzött feladatok legnagyobb részét elvégezni. Mint mondta, tavaly a járvány elleni védekezés lett a Magyar Honvédség legfontosabb feladata.

2020 kiemelt céljai között említette a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program meghatározott részeként kezelt szervezetfejlesztést. A programmal kapcsolatban hangsúlyozta: annak eszközbeszerzési része folyamatos és zökkenőmentes volt, amilyen beszerzési szerződéseket a kormány megkötött, az mind meg is valósult. Példaként hozta fel a Leopard 2 harckocsik, a ZLIN kiképző-repülőgépek, a páncéltörők beszerzését és Magyarországra érkezését. Külön kiemelte az Airbus csapatszállító repülőhöz szerzett egészségügyi ellátórendszert, amely lehetővé teszi, hogy a sebesült és beteg katonákat azonnal haza tudják szállítani a műveleti területről.

Benkő Tibor elmondta: 2020-ban nem csökkent, inkább nőtt a déli határszakaszra nehezedő migrációs nyomás. „2015 óta veszünk részt a határvédelmi feladatokban, támogatva a Belügyminisztériumot. A Magyar Honvédség mindent megtett és megtesz azért, hogy Magyarország területére illegálisan senki ne léphessen be” – fogalmazott.

20210225-feladatszabo (14)

Benkő Tibor kiemelt feladatként említette a haderő létszámának újratárgyalását, a szükséges létszámnövelés és annak anyagi forrásai meghatározását is. Örömét fejezte ki amiatt, hogy egyre többen vállalnák a katonai szolgálatot, kiemelve: ennek nem lehet akadálya egy országgyűlési határozat.

A miniszter azt is elmondta, augusztus végére tervezik Kecskeméten a nemzetközi repülőnapot. Folytatják az előkészületeket, bízva abban, hogy akkorra olyan lesz a helyzet, hogy meg tudják tartani a rendezvényt.

Benkő Tibor kiemelte: a honvédelmi költségvetés 2016 óta azt igazolja, hogy a kormány elkötelezte magát amellett, hogy a honvédelmi és haderőfejlesztési programmal Magyarország erős, meghatározó honvédelmi erővel, képességgel rendelkezzen és 2030-ra a térség meghatározó ereje legyen.

A honvédelmi miniszter sikeresnek ítélte a hazafias és honvédelmi nevelés fejlesztését. Mint mondta, a járvány miatt a népszerű nyári katonai táborokat nem tudták megrendezni, de a kadétprogram újabb lendületet kapott, így tavaly már hetvenkilenc iskola vett részt a programban.

20210225-feladatszabo (4)

Szakpolitikai tekintetben kiemelkedő jelentőségűnek nevezte a katonák jogállásáról szóló törvény kidolgozását, amelyet - néhány részlet pontosítása után - várhatóan az idén fogad majd el az Országgyűlés. Az önkéntes tartalékos rendszerrel kapcsolatban kiemelte annak speciális önkéntes tartalékos formáját, amely a kormány járvány miatt kidolgozott gazdaságvédelmi akcióterve részeként eddig 1300 embernek biztosított munkát és megélhetési lehetőséget.

Fontos feladatként határozták meg a hadkiegészítési rendszer működésének új alapokra helyezését is. Ez teszi majd lehetővé, hogy a hadkötelezett állomány bármikor Magyarország és a Magyar Honvédség rendelkezésére állhasson. Az erről szóló előterjesztést még pontosítják, de a tervek szerint a közeljövőben beterjesztik – közölte a miniszter.

A 2020-as évben a Honvédelmi Minisztérium számára a kormány által meghatározott, kiemelt és elvégzett feladatok között említette a Nemzeti Biztonsági Stratégia kidolgozását, Magyarország nemzetközi katonai szerepvállalásának növelését, a Magyar Honvédség Kiber Képzési Központjának létrehozását, az MH Központi Logisztikai Bázis megvalósítását, a Szlovákiával kötött katonai repülési együttműködési megállapodását, valamint a tisztképzés átalakítását.

Az idei év legfontosabb feladataként a tárcavezető a koronavírus-járvány elleni védekezés teljes körű ellátását jelölte meg. Az ország fegyveres védelme és más általános katonai feladatok mellett az a legfontosabb, hogy a katonák az emberek egészségének védelmét legjobb tudásuk szerint segítsék - fogalmazott Benkő Tibor. A további, prioritásként kezelt feladatok között szerepel a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program folytatása, annak időarányos végrehajtása, a hazafias és honvédelmi nevelés, valamint a szolgálati kultúra megerősítése, a Nemzeti Katonai Stratégia elfogadtatása, a katonai infrastrukturális fejlesztések újragondolása és összehangolása, illetve a katona-egészségügy átalakítása. Utóbbi kapcsán hozzátette: a sok szervezeti átalakítás mellett a Magyar Honvédségnek létre kell hoznia egy olyan egészségügyi laboratóriumot, amely képes speciális biológiai, vegyi és radiológiai vizsgálatokra is.

20210225-feladatszabo (12)

A tárcavezető hangsúlyozta: a kormány és a minisztérium változatlanul elsődleges szempontként kezeli a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program alappilléreként tekintett katonai életpályamodellt, azaz a katonákról való gondoskodást, beleértve a bérfejlesztést és a béren kívüli juttatások rendszerének szélesítését. Mint mondta, a kormány elkötelezett abban, hogy a program végrehajtásával Magyarország erős honvédelmi képességgel rendelkezzen, és néhány éven belül a térség meghatározó haderejévé váljon. Az idei év gazdasági céljai kapcsán Benkő Tibor honvédelmi miniszter az előrelátást és a tervszerűséget hangsúlyozta. „Rendkívül fontos, hogy felelős, tervszerű, előrelátó gazdálkodást folytassunk, mert ez a feltétele a tervezésnek és az erőforrások hatékony szétosztásának” - mondta a tárcavezető.

Benkő Tibor azt is elmondta, hogy nem fejeződött be a honvédtisztképzés átalakítása, és nem valósult meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának Ludovika Campusra költözése. Ezzel kapcsolatban a jövő hétre várja az asztalára a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség végső javaslatát - közölte.

A tisztképzéssel kapcsolatban a miniszter azt is hangsúlyozta, hogy a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programban a keleti technikát lecserélik nyugatira. Ehhez kell igazítani a haditechnikai eszközöket kezelő, működtető állomány képzését is. Fontosnak nevezte továbbá, hogy a katonák képzése még gyakorlatiasabb legyen. Megítélésük szerint ugyanis mintegy egy év gyakorlati képzésre van szükség, hogy a katona elegendő jártasságot szerezzen. Az új tisztképzési koncepció felállásával tudják majd megmondani, hogy költözik-e a hadtudományi kar a Hungária körútról - ismertette Benkő Tibor.